1-2tskmaizena(til jævning (oprøres i lidt koldt vand))
salt og peber(til tilsmagning)
olie(til stegning )
Kartoffelmos
1kgskrællede kartofler
1.5dlmælk
100-150gsmør
0.5tskrevet muskatnød
salt
peber
Kokkens noter
Det er vigtigt, at grisekæberne bliver helt møre i ovnen. Du kan nemt tjekke mørheden ved at trykke på dem med en ske. Her skal de være nemme at dele. Det er dog også vigtigt, at de ikke bliver så møre, at de falder fra hinanden, når man rører ved dem. Dette skyldes, at de så vil forsvinde i sovsen og kartoffelmosen. Hvis du godt kan lide lidt fyld i din gryderet/sovs. Kan du tilføje forskellige let tilberedte grøntsager eller perleløg sammen med grisekæberne, når de lunes i sovsen til sidst.
Brun kæberne i en gryde i lidt olie ved høj varme.
olie
Tag dem op, og krydr med lidt salt og peber.
Tilsæt grøntsagerne til gryden, og brun dem af.
Tilsæt tomatpure, og lad det stege med i lidt tid.
70 g tomatpure
Kom kæberne og krydderierne i gryden.
4 laurbærblade, 1 stjerneanis, 5 kviste timian
Tilsæt kalvefond og øl og lad det koge op. Skum væsken af for urenheder.
5 dl mørk øl, 5 dl kalvefond
Når det har kogt, sættes der låg på gryden. Det sættes nu i ovnen på 160℃ i 2-3 timer. Efter to timer tjekkes kæberne. Hvis de ikke er helt møre, skal de have længere tid i ovnen (se noter).
Tag gryden ud af ovnen, og lad kæberne afkøle let i sovsen.
Sigt væsken fra i en gryde.
Kom brun farin og balsamicoeddike i gryden.
1-2 spsk mørk balsamicoeddike, 1-2 tsk brun farin
Lad det reducere til ønsket styrke/kraft.
Jævn med maizena til ønsket konsistens.
1-2 tsk maizena
Smag sovsen til med salt og peber.
salt og peber
Lun grisekæberne op i sovsen, og server med kartoffelmos.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i en gryde, til de er møre.
1 kg skrællede kartofler
Kom mælk og smør i en kasserolle. Lun det, til smørret er smeltet.
1.5 dl mælk, 100-150 g smør
Sigt kartoflerne fra vandet.
Mos kartoflerne enten med en kartoffelpresser eller en stamper. Hvis du ikke har sådan en, kan du også bare bruge et piskeris.
Rør nu smør/mælke-blandingen i kartoflerne lidt ad gangen.