Tilbage
+ Stk
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gastry - Opskrifter og hverdagsmad

Gulerodsboller

Antal 15 Stk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid: 2 timer 40 minutter

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 300 g vand ( køligt, men ikke koldt)
  • 25 g sukker
  • 1 æg (str. M/L)
  • 600-650 g hvedemel (med høj proteinindhold 12 %+)
  • 15 g salt
  • 100 g smør
  • 75 g solsikkekerne
  • 150 g gulerod
  • 1 æg (til pensling)
  • 1 spsk olie (til at smøre skålen)

Kokkens noter

Bollerne kan med fordel fryses og nydes senere. 
Når bollerne skal efterhæve, kan du gøre det i en kold ovn, hvor du hælder kogende vand i en bradepande i ovnens bund. På denne måde skaber du et lille raskeskab. Hvis du bruger denne metode, skal du være opmærksom på, at efterhævningstiden er lidt kortere. 

Tilberedning

  • Tag smørret ud af køleskabet en halv time før, så det bliver blødt.
  • Skræl og riv guleroden.
  • Kom vand og gær i rørskålen, og rør det sammen, til gæren er opløst.
  • Tilsæt sukker, solsikkekerner, revet gulerod og æg.
  • Tilsæt mel lidt ad gangen, imens der køres på lav hastighed på røremaskinen
  • Når dejen er sammenhængende tilsættes salt og det bløde smør i små stykker.
  • Kør dejen på høj hastighed, til den bliver smidig og glat ( ca. 10 min).
  • Smør en skål med lidt olie.
  • Fold dejen til en kugle, og kom den i skålen. Brug evt. lidt vand på fingrene, så det ikke klistrer.
  • Lad nu dejen hæve i 60 min et lunt sted.
  • Form 15 boller, og placer dem på en bageplade.
  • Forvarm ovnen til 180 °C varmluft.
  • Lad nu bollerne efterhæve i ca. 45 min.
  • Pisk ægget til pensling, og pensl bollerne.
  • Bag dem i ovnen på 180 °C varmluft i ca. 15-20 min.
  • Lad dem køle af på en bagerist.