Scan for at gå til opskrift
Gulerodsboller
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Hævetid 2 timer t
Samlet tid: 2 timer t 40 minutter min
- 25 g gær
- 300 g vand ( køligt, men ikke koldt)
- 25 g sukker
- 1 æg (str. M/L)
- 600-650 g hvedemel (med høj proteinindhold 12 %+)
- 15 g salt
- 100 g smør
- 75 g solsikkekerne
- 150 g gulerod
- 1 æg (til pensling)
- 1 spsk olie (til at smøre skålen)
Bollerne kan med fordel fryses og nydes senere.
Når bollerne skal efterhæve, kan du gøre det i en kold ovn, hvor du hælder kogende vand i en bradepande i ovnens bund. På denne måde skaber du et lille raskeskab. Hvis du bruger denne metode, skal du være opmærksom på, at efterhævningstiden er lidt kortere.
Tag smørret ud af køleskabet en halv time før, så det bliver blødt.
Skræl og riv guleroden.
Kom vand og gær i rørskålen, og rør det sammen, til gæren er opløst.
Tilsæt sukker, solsikkekerner, revet gulerod og æg.
Tilsæt mel lidt ad gangen, imens der køres på lav hastighed på røremaskinen
Når dejen er sammenhængende tilsættes salt og det bløde smør i små stykker.
Kør dejen på høj hastighed, til den bliver smidig og glat ( ca. 10 min).
Smør en skål med lidt olie.
Fold dejen til en kugle, og kom den i skålen. Brug evt. lidt vand på fingrene, så det ikke klistrer.
Lad nu dejen hæve i 60 min et lunt sted.
Form 15 boller, og placer dem på en bageplade.
Forvarm ovnen til 180 °C varmluft.
Lad nu bollerne efterhæve i ca. 45 min.
Pisk ægget til pensling, og pensl bollerne.
Bag dem i ovnen på 180 °C varmluft i ca. 15-20 min.
Lad dem køle af på en bagerist.