Tilbage
+ serveringer
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gastry - Opskrifter og hverdagsmad
Juleboller opskrift

Juleboller med appelsin og chokolade

Antal 12 Stk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid: 2 timer 30 minutter

Ingredienser

Dej
  • 50 g Gær
  • 2,5 dl Mælk
  • 50 g Sukker
  • 1 Skal og saft af en appelsin (1/2 dl saft)
  • 1 Æg
  • 2 tsk Stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • 500 g Hvedemel
  • 10 g Salt
  • 100 g Blødt smør
  • 75 g Chokoladeknapper (Eller evt. groft hakket chokolade)
  • 25 g Hasselnøddeflager
  • 25 g Mandelsplitter
  • 1 Æg (Pensling)
Topping
  • 15 g Hasselnøddeflager
  • 15 g Mandelsplitter
  • 1 spsk Perlesukker
  • 1 Skal fra en appelsin
Sirup
  • 50 g sukker
  • 35 g vand

Kokkens noter

Tilsæt 75g rosiner i bollerdejen, samme tidspunkt som chokoladen og nødderne. Så må du selv vælge om du beholder nødderne og chokolade i også 
Bollerne kan med fordel fryses ned. 
Bollerne kan også laves på en stor bradepande. Her bliver de mere runde, fordi der er mere plads imellem dem. 

Tilberedning

  • Opløs gæren i mælken.
  • Juleboller instruktion 1
    Tilsæt nu sukker, appelsinsaft, appelsinskal og æg.
  • Juleboller instruktion 2
    Bland mel, stødt kardemomme, kanel og salt i en skål.
  • Juleboller instruktion 3
    Skær smørret ud i små firkanter.
  • Tænd røremaskinen på lav hastighed og tilsæt melblandingen lidt ad gangen.
  • Juleboller instruktion 4
    Når dejen er sammenhængende tilsæt det bløde smør
  • Skru stille op for hastigheden på røremaskinen, indtil du når fuld styrke.
  • Juleboller instruktion 5
    Ælt dejen til den bliver smidig og glat ca. 10 min.
  • Juleboller instruktion 6
    Bland hasselnøddeflager, mandelsplitter og chokoladeknapper.
  • Juleboller instruktion 7
    Når alt dejen sidder fast på krogen tilsættes nødde/chokolade blandingen. og det køres hurtigt i dejen.
  • Juleboller instruktion 8
    Lad dejen hæve i 60 min et lunt sted med en fugtigt klæde over.
  • Juleboller instruktion 9
    Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse vendes den ud på et meldrysset bord, her deles dejen i 12 lige store dele (90-100g pr. bolle).
  • Tag nu en dejklump og vend siderne ind under bollen på midten, så den får en spændstig overflade (se video). Rul dem sidst på bordet så de bliver helt runde.
  • Juleboller instruktion 11
    Placer dem i en bradepande (ca. 39x27 cm). Det er vigtigt, at bollerne ikke rører hinanden, men de skal stå tæt.
  • Juleboller instruktion 12
    Lad bollerne efterhæve i ca. 60 min et lunt sted med et fugtigt klæde over.
  • Juleboller instruktion 13
    Pensel bollerne med et sammenpisket æg.
  • Juleboller instruktion 14
    Drys med perlesukker, hasselnøddeflager og mandelsplitter.
  • Bag dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 15-17 min.
  • Juleboller instruktion 15
    Kom vand og sukker i en gryde og kog det hurtigt op, så du får en sukkersirup.
  • Juleboller instruktion 16
    Når bollerne er færdige tages de ud og lægges på en rist, her pensles de med sukkersiruppen og der kommes appelsinskal på.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.