Når bollerne skal formes, kan du med fordel veje dejen og dividere med 12. På denne måde er du sikker på, at du får 12 ens og perfekte hveder. Hvederne kan nemt fryses ned.Efterhæve tip: Hvederne kan med fordel efterhæve via et hæveprogram. mange nye ovne her fabriksindstillet hæveprogrammer.Har din ovn ikke et hæveprogram, kan du skabe det selv. Dette gøres ved at stille en bradepande med kogende vand ca. 0,5 L i bunden af ovnen, hvorefter bollerne sættes ind i den slukket ovn. På denne måde får du varme og damp fra bunden.
Tag smørret ud af køleskabet en halv time før, så det bliver blødt.
100 g Smør
Lun mælken til 37°C og kom den i rørskålen.
3 dl Mælk
Opløs gæren i mælken.
25 g Gær
Tilsæt sukker, kardemomme og æg.
40 g Sukker, 1.5 tsk Stødt kardemomme, 1 Æg
Tilsæt mel lidt ad gangen, imens der køres på lav hastighed på røremaskinen.
500 g Hvedemel
Når dejen er sammenhængende tilsættes salt og det bølde smør i små stykker.
10 g Salt, 100 g Smør
Kør dejen på høj hastighed, til den bliver smidig og glat (Ca. 10 min ).
Lad nu dejen hæve i 45 min et lunt sted.
Form 12 boller og placer dem i en bradepande (39x27). Bollerne må ikke røre hinanden, men de skal stå tæt.
Lad nu bollerne efterhæve i ca. 45 til 60min. se noter for god tip til efterhæve
Pisk ægget til pensling og pensel bollerne.
1 Æg
Bag dem i ovnen på 180°C varmluft i ca. 15-17 min
Lad dem køle af på en bagerist.
Når hvederne skal spises skæres de over og ristes i ovnen ved 250° overvarme. Rist hvederne til de er gyldne. Alternativt kan hvederne ristes på en brødrister.