Varme hveder

Varme hveder – Lækre og luftige hvedeknopper

Her får du opskriften på de lækreste varme hveder, dejligt luftige og hjemmebagte hvedeknopper - Den traditionelle spise aftenen før store bededag
❄ Fryseegnet Ja
📆 Holdbarhed 3-4 dage
📦 Opbevaring Køleskab, Lufttæt beholder

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

🍳 Køkkenudstyr du skal bruge
Røremaskine
Bradepande 39×27 cm
Varme hveder opskrift
5 fra 7 bedømmelser

Varme hveder

Her får du opskriften på de lækreste varme hveder, dejligt luftige og hjemmebagte hvedeknopper – Den traditionelle spise aftenen før store bededag
Antal 12 hveder

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 27 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid 2 timer 37 minutter

Ingredienser

Dej

  • 25 g Gær
  • 3 dl Mælk
  • 40 g Sukker
  • 1 Æg
  • 1.5 tsk Stødt kardemomme
  • 500 g Hvedemel ( gerne med høj proteinindhold 12%+)
  • 10 g Salt
  • 100 g Smør

Pensling

  • 1 Æg

Tilberedning
 

  • Tag smørret ud af køleskabet en halv time før, så det bliver blødt.
    100 g Smør
  • Lun mælken til 37°C og kom den i rørskålen.
    3 dl Mælk
  • Opløs gæren i mælken.
    25 g Gær
  • Tilsæt sukker, kardemomme og æg.
    40 g Sukker, 1.5 tsk Stødt kardemomme, 1 Æg
  • Tilsæt mel lidt ad gangen, imens der køres på lav hastighed på røremaskinen.
    500 g Hvedemel
  • Når dejen er sammenhængende tilsættes salt og det bølde smør i små stykker.
    10 g Salt, 100 g Smør
  • Kør dejen på høj hastighed, til den bliver smidig og glat (Ca. 10 min ).
  • Lad nu dejen hæve i 45 min et lunt sted.
  • Form 12 boller og placer dem i en bradepande (39×27). Bollerne må ikke røre hinanden, men de skal stå tæt.
  • Lad nu bollerne efterhæve i ca. 45 til 60min. se noter for god tip til efterhæve
  • Pisk ægget til pensling og pensel bollerne.
    1 Æg
  • Bag dem i ovnen på 180°C varmluft i ca. 15-17 min
  • Lad dem køle af på en bagerist.
  • Når hvederne skal spises skæres de over og ristes i ovnen ved 250° overvarme. Rist hvederne til de er gyldne. Alternativt kan hvederne ristes på en brødrister.

Kokkens noter

Når bollerne skal formes, kan du med fordel veje dejen og dividere med 12. På denne måde er du sikker på, at du får 12 ens og perfekte hveder. 
Hvederne kan nemt fryses ned.
Efterhæve tip: Hvederne kan med fordel efterhæve via et hæveprogram. mange nye ovne her fabriksindstillet hæveprogrammer.Har din ovn ikke et hæveprogram, kan du skabe det selv. Dette gøres ved at stille en bradepande med kogende vand ca. 0,5 L i bunden af ovnen, hvorefter bollerne sættes ind i den slukket ovn. På denne måde får du varme og damp fra bunden. 

Dine egne noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?
5 fra 7 bedømmelser

(Ris og ros er meget velkommen!)

Pin Del Print

Hjemmebagte hveder 

Med denne opskrift får du et bud på lækre hjemmelavede hveder. Vi har forsøgt at udvikle opskriften så de gamle smage bibeholdes. Vi mener nemlig, at hvedeknopper er forbundet med gamle traditioner, hvorfor disse smage også gerne skal skinne igennem.

En af de ingredienser, som giver hvederne den dejlige smag er kardemomme. Vi oplever, at nogle ikke er til kardemomme i hvederne, men det gør slet ikke noget, for det kan sagtens undlades i opskriften. Når hvederne bager i ovn breder der sig en fantastisk duft i hele hjemmet, hvilket gør at man rigtig kan dufte, at bededagsferien er på vej.

Hjemmebagte hveder
Varme hveder

Varme hveder til store bededag 

Lune hveder til store bededag er en gammel tradition. Det at spise varme hveder aftenen før store bededag stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Dengang var hvedeknopper en fin spise, som var velegnet til særlige lejligheder.

I gammel tid måtte man ikke bage før gudstjenesterne var overstået. Dette betød også, at bageren ikke kunne bage i de tidlige morgentimer, hvorfor hvedeknopperne blev lavet dagen før. Her kunne man så købe hvederne aftenen, så de kunne skæres over og ristes dagen efter.

Skikken har herefter ændret sig en smule til, at man i dag spiser hveder den aften, hvor de traditionelt blev bagt. Traditionen med at skære dem og og riste dem har dog holdt ved helt til den dag i dag.

Tilbehør til ristede, varme hvedeknopper

Helt traditionelt spises varme hveder kun med smør. I dag har dette dog ændret sig en del. Vi oplever, at der er mange forskellige måder at spise de varme hveder på i forskellige hjem. Derfor er der heller ikke noget rigtig eller forkert tilbehør til varme hveder.

Vi synes dog at gode marmelader er perfekte til de lune hveder. Herudover passer et godt stykke ost også perfekt til. Hjemme hos os nyder vi hvederne med et pålægsbord, hvor der er alt, hvad hjertet begærer. 

Varme hveder med kardemomme

Opbevaring og holdbarhed 

Hvederne opbevares bedst i en lufttæt beholder i køleskabet. Herudover kan du også sagtens fryse dem ned. Holdbarheden er sammenlignelig med andre boller.

Holdbarheden er ca. to dage i køleskabet. Hveder er dog helt klart bedst, når de er nybagte. Efter nogle dage bliver de hurtigt tørre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad serveres til varme hveder?

Traditionelt blev hveder nydt med smør på. I dag spises hveder dog med det pålæg eller ost man selv er til.

Hvornår spiser man hveder?

Hveder spises aftenen før store bededag.

Hvad spiser man på hveder?

Forskelligt pålæg og oste.

Hvordan spiser man hveder?

Hvederne ristes inden de nydes med smør på.

Hvordan varmer man hveder i ovnen?

Når hvederne er bagt skæres de over og ristes i ovnen på en bagerist ved høj overvarme.

Find lignende opskrifter

Køkken Dansk
Måltid Frokost, Snack

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde
Mads Lunde

Mads er kok med særlig stor passion for mad! Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har kreeret, eller klik på Instagram ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar, er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments