Scan for at gå til opskrift
Koldhævede boller med rugbrød
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Hviletid 1 day d
Samlet tid: 1 day d 40 minutter min
- 800-900 g hvedemel (Med højt protein indhold 12%+)
- 100 g rugbrød (Gerne mørkt ved masser af kerner)
- 700 g vand (koldt)
- 1 tsk sukker
- 20 g salt
- 15 g gær
- 2 spsk olie
- 1 dl vand (varmt, bruges til bagning)
- 100 g Durum, majsmel eller rugmel (til bordet)
Bollerne kan sagtens fryses og genopvarmes.
Mængden af mel kan godt variere. Noget højere protein indhold i melen, noget mindre mel skal der bruges.
-
Smuldr rugbrød i en røreskål og tilføj vand, lad det stå til rugbrødet er helt opblødt (gerne over natten, ellers et par timer).
Når det er opblødt, skal du smuldre gær i røreskålen., tilføj så sukker, mel og salt.
Ælt nu dejen på lav hastighed til det samler sig.
-
Skru herefter op på fuld styrke og ælt dejen i minimum 10-15min, til dejen hænger fast på krogen og har samlet sig i en klump i midten.
-
Kom olie i en hæveskål eller hævekasse og fordel den rundt, så dejen ikke hænger fast.
Du kan med fordel se se videoen i bunden af opskriften, før du fortsætter med de næste par steps i praksis. Hæld dejen i din hæveskål eller hævekasse, og fold den 1. gang med vand på fingrene, lad den nu hvile i 45min.
Efter den har hvilet 45 min, skal dejen nu foldes for 2. gang, og den nu skal hvile i yderligere 45min.
Efter anden hviletid af 45min, skal dejen nu foldes for 3. gang og sættes på køl med husholdningsfilm i 1-2 døgn.
Drys bordet med durum- eller majsmel og hæld dejen ud. Hak dejen ud i boller, men undgå at røre for meget ved dejen, så du ikke slår luften ud (Se video for teknik). Kom nu bollerne på en bageplade med bagepapir og sørg for at bollerne ikke står for tæt. Bollerne må kun bages i ovnen med en plade ad gangen.
Forvarm ovnen til 250° varmluft og hav en bradepande i bunden af ovnen.
Sæt nu bollerne ind i ovnen og hæld varmt vand i bradepanden i bunden, luk hurtigt for ovnen igen, så vi holde dampen inde.
Bag nu bollerne I 12-15 min. til de er gyldne. De må gerne blive mørke, men ikke brændte.
Tag bollerne ud og lad dem køle af på en rist, server dem lune eller gem til dagene efter. De kan også sagtens fryses.