Tilbage
+ serveringer
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gastry - Opskrifter og hverdagsmad
Boller med rugbrødsrester opskrift

Koldhævede boller med rugbrød

Antal 18 Stk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Hviletid 1 day
Samlet tid: 1 day 40 minutter

Ingredienser

  • 800-900 g hvedemel (Med højt protein indhold 12%+)
  • 100 g rugbrød (Gerne mørkt ved masser af kerner)
  • 700 g vand (koldt)
  • 1 tsk sukker
  • 20 g salt
  • 15 g gær
  • 2 spsk olie
  • 1 dl vand (varmt, bruges til bagning)
  • 100 g Durum, majsmel eller rugmel (til bordet)

Kokkens noter

Bollerne kan sagtens fryses og genopvarmes.
Mængden af mel kan godt variere. Noget højere protein indhold i melen, noget mindre mel skal der bruges.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Boller med rugbrødsrester 2
    Smuldr rugbrød i en røreskål og tilføj vand, lad det stå til rugbrødet er helt opblødt (gerne over natten, ellers et par timer).
  • Når det er opblødt, skal du smuldre gær i røreskålen., tilføj så sukker, mel og salt.
  • Ælt nu dejen på lav hastighed til det samler sig.
  • Boller med rugbrødsrester 8
    Skru herefter op på fuld styrke og ælt dejen i minimum 10-15min, til dejen hænger fast på krogen og har samlet sig i en klump i midten.
  • Boller med rugbrødsrester 9
    Kom olie i en hæveskål eller hævekasse og fordel den rundt, så dejen ikke hænger fast.
  • Du kan med fordel se se videoen i bunden af opskriften, før du fortsætter med de næste par steps i praksis.
  • Hæld dejen i din hæveskål eller hævekasse, og fold den 1. gang med vand på fingrene, lad den nu hvile i 45min.
  • Efter den har hvilet 45 min, skal dejen nu foldes for 2. gang, og den nu skal hvile i yderligere 45min.
  • Efter anden hviletid af 45min, skal dejen nu foldes for 3. gang og sættes på køl med husholdningsfilm i 1-2 døgn.
  • Drys bordet med durum- eller majsmel og hæld dejen ud. Hak dejen ud i boller, men undgå at røre for meget ved dejen, så du ikke slår luften ud (Se video for teknik).
  • Kom nu bollerne på en bageplade med bagepapir og sørg for at bollerne ikke står for tæt. Bollerne må kun bages i ovnen med en plade ad gangen.
  • Forvarm ovnen til 250° varmluft og hav en bradepande i bunden af ovnen.
  • Sæt nu bollerne ind i ovnen og hæld varmt vand i bradepanden i bunden, luk hurtigt for ovnen igen, så vi holde dampen inde.
  • Bag nu bollerne I 12-15 min. til de er gyldne. De må gerne blive mørke, men ikke brændte.
  • Tag bollerne ud og lad dem køle af på en rist, server dem lune eller gem til dagene efter. De kan også sagtens fryses.