Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

Koldhævede boller med rugbrød
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 800-900 g Hvedemel (Med høj proteinindhold 12%+)
- 100 g Rugbrød (Gerne mørkt ved masser af kerner)
- 700 g vand (Kold )
- 1 tsk Sukker
- 20 g Salt
- 15 g Gær
- 2 spsk Olie (til hæveskålen)
- 1 dl Vand (til ovnen )
- 100 g Durum,majsmel eller rugmel (til bordet)
Tilberedning
- Smuldr rugbrødet i en skål og hæld vand i.100 g Rugbrød, 700 g vand
- Lad det stå til rugbrødet er helt opblødt (gerne over natten ellers et par timer).
- Kom rugbrødet og vandet i rørskålen.
- Smuldr gæren i.15 g Gær
- Kom sukker i.1 tsk Sukker
- Tilsæt mel og hæld salten ovenpå.800-900 g Hvedemel, 20 g Salt
- Ælt dejen på lav hastighed til det samler sig.
- Skru herefter op på fuld styrke og ælt dejen i min. 10-15min til dejen hænger helt fast på krogen og har samlet sig i en klump i midten.
- Kom olien i en hæveskål eller kasse og fordel den.2 spsk Olie
- Hæld dejen i og fold den 1 gang med vand på fingrene (se video).
- Nu skal dejen hvile i 45min hvor efter dejen skal foldes for 2 gang (se video).
- Nu skal dejen hvile i 45min hvor efter dejen skal foldes for 3 gang (se video).
- Herefter sættes dejen med husholdningsfilm på køl i 1-2 døgn.
- Drys bordet med durum- eller majsmel (se video).100 g Durum,majsmel eller rugmel
- Hæld nu dejen ud (se video).
- Hak dejen ud i boller (se video). Undgå at røre for meget ved dejen, så du slår luften ud.
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir. pas på at bollerne ikke står for tæt. Bollerne må kun bages i ovnen med en plade ad gangen.
- Forvarm ovnen til 250° varmluft.
- Kom en bradepande i bunden af ovnen.
- Sæt bollerne ind og hæld 1 dl varmt vand i bradepanden i bunden.1 dl Vand
- Luk hurtigt for ovnen, så dampen ikke forsvinder.
- Bag bollerne I 12-15 min. til de er gyldne. De må gerne blive mørke, men ikke brændte.
- Køl bollerne af på en rist.
Kokkens noter
Videoopskrift
Bolle med rugbrødsrester
Med denne opskrift får du en super lækker bolle, som er både sprød og svampet! Bollerne får en rigtig dejlig smag fra rugbrødet, fordi det er fuld af smag og dejlige kerner. Ved at bruge dit gamle rugbrød i bollerne undgår du også madspild og får brugt rugbrødsresterne som eller ville være smidt ud.

Koldhævet og perfekt til morgenen
I denne opskrift bliver bollerne koldhævet. Dette betyder, at det er nemt at bage bollerne om morgenen, da dejen er klar og bollerne bare skal i ovnen.

Bagning af boller med rugbrød
Vi anbefaler, at du bager bollerne på et bagestål, da det virkeligt kan give det sidste. Når du bager bollerne på et bagestål, får du en rigtig sprød skorpe. Hvis du ikke har et bagestål, kan de også bages på en almindelig bageplade, her bliver de dog ikke helt så sprøde.