Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

Koldhævede boller med rugbrød
(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)
Ingredienser
- 800-900 g hvedemel (Med højt protein indhold 12%+)
- 100 g rugbrød (Gerne mørkt ved masser af kerner)
- 700 g vand (koldt)
- 1 tsk sukker
- 20 g salt
- 15 g gær
- 2 spsk olie
- 1 dl vand (varmt, bruges til bagning)
- 100 g Durum, majsmel eller rugmel (til bordet)
Tilberedning
- Smuldr rugbrød i en røreskål og tilføj vand, lad det stå til rugbrødet er helt opblødt (gerne over natten, ellers et par timer).100 g rugbrød, 700 g vand
- Når det er opblødt, skal du smuldre gær i røreskålen., tilføj så sukker, mel og salt.800-900 g hvedemel, 1 tsk sukker, 20 g salt, 15 g gær
- Ælt nu dejen på lav hastighed til det samler sig.
- Skru herefter op på fuld styrke og ælt dejen i minimum 10-15min, til dejen hænger fast på krogen og har samlet sig i en klump i midten.
- Kom olie i en hæveskål eller hævekasse og fordel den rundt, så dejen ikke hænger fast.2 spsk olie
- Du kan med fordel se se videoen i bunden af opskriften, før du fortsætter med de næste par steps i praksis.
- Hæld dejen i din hæveskål eller hævekasse, og fold den 1. gang med vand på fingrene, lad den nu hvile i 45min.
- Efter den har hvilet 45 min, skal dejen nu foldes for 2. gang, og den nu skal hvile i yderligere 45min.
- Efter anden hviletid af 45min, skal dejen nu foldes for 3. gang og sættes på køl med husholdningsfilm i 1-2 døgn.
- Drys bordet med durum- eller majsmel og hæld dejen ud. Hak dejen ud i boller, men undgå at røre for meget ved dejen, så du ikke slår luften ud (Se video for teknik).100 g Durum, majsmel eller rugmel
- Kom nu bollerne på en bageplade med bagepapir og sørg for at bollerne ikke står for tæt. Bollerne må kun bages i ovnen med en plade ad gangen.
- Forvarm ovnen til 250° varmluft og hav en bradepande i bunden af ovnen.
- Sæt nu bollerne ind i ovnen og hæld varmt vand i bradepanden i bunden, luk hurtigt for ovnen igen, så vi holde dampen inde.1 dl vand
- Bag nu bollerne I 12-15 min. til de er gyldne. De må gerne blive mørke, men ikke brændte.
- Tag bollerne ud og lad dem køle af på en rist, server dem lune eller gem til dagene efter. De kan også sagtens fryses.
Kokkens tips
Dine noter
(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)
Videoopskrift
Bolle med rugbrødsrester
Med denne opskrift får du en super lækker bolle, som er både sprød og svampet! Bollerne får en rigtig dejlig smag fra rugbrødet, fordi det er fuld af smag og dejlige kerner. Ved at bruge dit gamle rugbrød i bollerne undgår du også madspild og får brugt rugbrødsresterne som eller ville være smidt ud.

Koldhævet og perfekt til morgenen
I denne opskrift bliver bollerne koldhævet. Dette betyder, at det er nemt at bage bollerne om morgenen, da dejen er klar og bollerne bare skal i ovnen.

Bagning af boller med rugbrød
Vi anbefaler, at du bager bollerne på et bagestål, da det virkeligt kan give det sidste. Når du bager bollerne på et bagestål, får du en rigtig sprød skorpe. Hvis du ikke har et bagestål, kan de også bages på en almindelig bageplade, her bliver de dog ikke helt så sprøde.
Kan man bruge rug surdej og i så faldhvor meget?
Hej Jette
Det er jeg 100% på du kan, men har ikke prøvet det😀
Men jeg vil kommer 800 g hvedemel ( med højt proteinindhold 12%+) 700g vand, 100g rugbrød og 150g rug surdej😀
Dejen bliver selvfølgelig lidt mere grov da du tilføjer mere grov mel fra surdejen 😀
Men du må rigtig gerne give feedback, efter du har prøvet det 😀