Boller med rugbrødsrester

Lækre koldhævede boller med rugbrød

Super sprøde og svampede boller med rugbrød - En perfekt mulighed for at udnytte rugbrødsresterne og få nogle lækre boller.
❄ Fryseegnet Ja
📆 Holdbarhed 1-2 dage

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

🍳 Køkkenudstyr du skal bruge
Hævekasse
Dejskraber / Dejhakker
QR Code

Skal du have opskriften med i køkkenet?
Scan QR-koden med dit kamera, for at få den frem på mobilen.

Fik du det brugt? Skriv gerne en kommentar om hvordan du synes det virkede.

Boller med rugbrødsrester opskrift
4,85 fra 13 bedømmelser

Koldhævede boller med rugbrød

Super sprøde og svampede boller med rugbrød – En perfekt mulighed for at udnytte rugbrødsresterne og få nogle lækre boller.
Antal 18 Stk

(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 days 30 minutter
Samlet tid 2 days 40 minutter

Ingredienser

  • 800-900 g Hvedemel (Med høj proteinindhold 12%+)
  • 100 g Rugbrød (Gerne mørkt ved masser af kerner)
  • 700 g vand (Kold )
  • 1 tsk Sukker
  • 20 g Salt
  • 15 g Gær
  • 2 spsk Olie (til hæveskålen)
  • 1 dl Vand (til ovnen )
  • 100 g Durum,majsmel eller rugmel (til bordet)

Tilberedning
 

  • Smuldr rugbrødet i en skål og hæld vand i.
    100 g Rugbrød, 700 g vand
    Boller med rugbrødsrester 2
  • Lad det stå til rugbrødet er helt opblødt (gerne over natten ellers et par timer).
  • Kom rugbrødet og vandet i rørskålen.
  • Smuldr gæren i.
    15 g Gær
  • Kom sukker i.
    1 tsk Sukker
  • Tilsæt mel og hæld salten ovenpå.
    800-900 g Hvedemel, 20 g Salt
  • Ælt dejen på lav hastighed til det samler sig.
  • Skru herefter op på fuld styrke og ælt dejen i min. 10-15min til dejen hænger helt fast på krogen og har samlet sig i en klump i midten.
    Boller med rugbrødsrester 8
  • Kom olien i en hæveskål eller kasse og fordel den.
    2 spsk Olie
    Boller med rugbrødsrester 9
  • Hæld dejen i og fold den 1 gang med vand på fingrene (se video).
  • Nu skal dejen hvile i 45min hvor efter dejen skal foldes for 2 gang (se video).
  • Nu skal dejen hvile i 45min hvor efter dejen skal foldes for 3 gang (se video).
  • Herefter sættes dejen med husholdningsfilm på køl i 1-2 døgn.
  • Drys bordet med durum- eller majsmel (se video).
    100 g Durum,majsmel eller rugmel
  • Hæld nu dejen ud (se video).
  • Hak dejen ud i boller (se video). Undgå at røre for meget ved dejen, så du slår luften ud.
  • Kom bollerne på en bageplade med bagepapir. pas på at bollerne ikke står for tæt. Bollerne må kun bages i ovnen med en plade ad gangen.
  • Forvarm ovnen til 250° varmluft.
  • Kom en bradepande i bunden af ovnen.
  • Sæt bollerne ind og hæld 1 dl varmt vand i bradepanden i bunden.
    1 dl Vand
  • Luk hurtigt for ovnen, så dampen ikke forsvinder.
  • Bag bollerne I 12-15 min. til de er gyldne. De må gerne blive mørke, men ikke brændte.
  • Køl bollerne af på en rist.

Kokkens tips

Bollerne kan sagtens fryses og genopvarmes. 
Mængden af mel kan godt varierer. Noget højere proteinindhold i melen, noget mindre mel skal der bruges. 

Dine noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?

Klik på stjernene for at bedømme

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar om din oplevelse!

Bolle med rugbrødsrester 

Med denne opskrift får du en super lækker bolle, som er både sprød og svampet! Bollerne får en rigtig dejlig smag fra rugbrødet, fordi det er fuld af smag og dejlige kerner. Ved at bruge dit gamle rugbrød i bollerne undgår du også madspild og får brugt rugbrødsresterne som eller ville være smidt ud.

Boller med rugbrødsrester

Koldhævet og perfekt til morgenen

I denne opskrift bliver bollerne koldhævet. Dette betyder, at det er nemt at bage bollerne om morgenen, da dejen er klar og bollerne bare skal i ovnen.

Boller med rugbrød

Bagning af boller med rugbrød

Vi anbefaler, at du bager bollerne på et bagestål, da det virkeligt kan give det sidste. Når du bager bollerne på et bagestål, får du en rigtig sprød skorpe. Hvis du ikke har et bagestål, kan de også bages på en almindelig bageplade, her bliver de dog ikke helt så sprøde.

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads Lunde - Professionel kok

Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.

Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

2 Kommentarer

4,85 from 13 votes (13 ratings without comment)

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsbedømmelse




    • Hej Jette
      Det er jeg 100% på du kan, men har ikke prøvet det😀

      Men jeg vil kommer 800 g hvedemel ( med højt proteinindhold 12%+) 700g vand, 100g rugbrød og 150g rug surdej😀

      Dejen bliver selvfølgelig lidt mere grov da du tilføjer mere grov mel fra surdejen 😀

      Men du må rigtig gerne give feedback, efter du har prøvet det 😀