Juleboller

Juleboller med appelsin og chokolade

Lækre svampede juleboller med appelsin og chokolade, her får en du fantastisk smag af jul, og en sand fornøjelse af en duft derhjemme ved juletid.
❄ Fryseegnet Ja
📆 Holdbarhed 2-3 dage
📦 Opbevaring Køleskab

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

🍳 Køkkenudstyr du skal bruge
Rivejern
Bradepande 39×27 cm
Gryde
Pensel
QR Code

Skal du have opskriften med i køkkenet?
Scan QR-koden med dit kamera, for at få den frem på mobilen.

Fik du det brugt? Skriv gerne en kommentar om hvordan du synes det virkede.

Juleboller opskrift
4,84 fra 6 bedømmelser

Juleboller med appelsin og chokolade

Lækre svampede juleboller med appelsin og chokolade, her får en du fantastisk smag af jul, og en sand fornøjelse af en duft derhjemme ved juletid.
Antal 12 Stk

(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter

Ingredienser

Dej

  • 50 g Gær
  • 2,5 dl Mælk
  • 50 g Sukker
  • 1 Skal og saft af en appelsin (1/2 dl saft)
  • 1 Æg
  • 2 tsk Stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • 500 g Hvedemel
  • 10 g Salt
  • 100 g Blødt smør
  • 75 g Chokoladeknapper (Eller evt. groft hakket chokolade)
  • 25 g Hasselnøddeflager
  • 25 g Mandelsplitter
  • 1 Æg (Pensling)

Topping

  • 15 g Hasselnøddeflager
  • 15 g Mandelsplitter
  • 1 spsk Perlesukker
  • 1 Skal fra en appelsin

Sirup

  • 50 g sukker
  • 35 g vand

Tilberedning
 

  • Opløs gæren i mælken.
    50 g Gær, 2,5 dl Mælk
  • Tilsæt nu sukker, appelsinsaft, appelsinskal og æg.
    50 g Sukker, 1 Skal og saft af en appelsin, 1 Æg
    Juleboller instruktion 1
  • Bland mel, stødt kardemomme, kanel og salt i en skål.
    2 tsk Stødt kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 500 g Hvedemel, 10 g Salt
    Juleboller instruktion 2
  • Skær smørret ud i små firkanter.
    100 g Blødt smør
    Juleboller instruktion 3
  • Tænd røremaskinen på lav hastighed og tilsæt melblandingen lidt ad gangen.
  • Når dejen er sammenhængende tilsæt det bløde smør
    Juleboller instruktion 4
  • Skru stille op for hastigheden på røremaskinen, indtil du når fuld styrke.
  • Ælt dejen til den bliver smidig og glat ca. 10 min.
    Juleboller instruktion 5
  • Bland hasselnøddeflager, mandelsplitter og chokoladeknapper.
    75 g Chokoladeknapper, 25 g Hasselnøddeflager, 25 g Mandelsplitter
    Juleboller instruktion 6
  • Når alt dejen sidder fast på krogen tilsættes nødde/chokolade blandingen. og det køres hurtigt i dejen.
    Juleboller instruktion 7
  • Lad dejen hæve i 60 min et lunt sted med en fugtigt klæde over.
    Juleboller instruktion 8
  • Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse vendes den ud på et meldrysset bord, her deles dejen i 12 lige store dele (90-100g pr. bolle).
    Juleboller instruktion 9
  • Tag nu en dejklump og vend siderne ind under bollen på midten, så den får en spændstig overflade (se video). Rul dem sidst på bordet så de bliver helt runde.
  • Placer dem i en bradepande (ca. 39×27 cm). Det er vigtigt, at bollerne ikke rører hinanden, men de skal stå tæt.
    Juleboller instruktion 11
  • Lad bollerne efterhæve i ca. 60 min et lunt sted med et fugtigt klæde over.
    Juleboller instruktion 12
  • Pensel bollerne med et sammenpisket æg.
    1 Æg
    Juleboller instruktion 13
  • Drys med perlesukker, hasselnøddeflager og mandelsplitter.
    15 g Hasselnøddeflager, 15 g Mandelsplitter, 1 spsk Perlesukker
    Juleboller instruktion 14
  • Bag dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 15-17 min.
  • Kom vand og sukker i en gryde og kog det hurtigt op, så du får en sukkersirup.
    50 g sukker, 35 g vand
    Juleboller instruktion 15
  • Når bollerne er færdige tages de ud og lægges på en rist, her pensles de med sukkersiruppen og der kommes appelsinskal på.
    1 Skal fra en appelsin
    Juleboller instruktion 16
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.

Kokkens tips

Tilsæt 75g rosiner i bollerdejen, samme tidspunkt som chokoladen og nødderne. Så må du selv vælge om du beholder nødderne og chokolade i også 
Bollerne kan med fordel fryses ned. 
Bollerne kan også laves på en stor bradepande. Her bliver de mere runde, fordi der er mere plads imellem dem. 

Dine noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?

Klik på stjernene for at bedømme

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar om din oplevelse!

Lækre svampede juleboller

Med denne opskrift får du vores svar på den perfekte, svampede julebolle! Bollerne smager fantastisk, og så kan de spises som de er. Vi kan dog rigtig godt lide at nyde bollerne med smør på. Det smager bare fantastisk, særligt hvis de er lune om smørret lige smelter lidt.

Bollerne kan sagtens fryses ned og varmes i ovnen, her skal de nok holde sig svampede. Vi håber, at du har lyst til at prøve opskriften på de lækre, svampede boller!

Juleboller med appelsin og chokolade

Den gode julesmag med appelsin

Med disse jule boller får du en lækker bolle med en god smag af jul. Bollerne får en dejlig smag af appelsin, som virkelig er dejlig i juletiden. Herhjemme er bollerne et sandt hit til en hyggestund, adventsdag eller andet.

Den gode krydret smag, med et twist fra appelsinen og nødderne, skaber en fantastisk julestemning. Herudover breder der sig en fantastisk duft i hele hjemmet, når bollerne bager i ovnen. I denne opskrift bruger vi hasselnødflager og mandelsplitter, hvilket også bare emmer af jul.  

Boller til jul

Jule bag – et sandt hit hos børnene

Julebollerne er et sandt hit hos børnene. De passer godt ind i en jule bage dag, hvor børnene også sagtens kan være med i køkkenet, og senere kan i nyde de dejlige lune boller sammen. Disse boller er det perfekte jule bag, fordi de faktisk er nemme at gå til, og så passer de perfekt ind i børnefamilien.

En anden grund til at de er virkelig anvendelige, er at de nemt kan fryses ned og nydes senere i december. Herudover er denne opskrift faktisk en chokoladebolle, men med en ekstra dimension fra julekrydderierne. Derfor er disse boller også nogle, der går lige ind i hjerte hos de mindste.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan de holde sig?

Julebollerne kan holde sig i ca. 2-3 dage. De er dog bedst, når de er lune.

Kan opskriften fryses ned?

Opskriften kan godt fryses ned

Kan man undlade appelsin?

Du kan sagtens undlade appelsin, hvis du ikke er til det.

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads Lunde - Professionel kok

Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.

Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

4,84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsbedømmelse