Tilsæt 75g rosiner i bollerdejen, samme tidspunkt som chokoladen og nødderne. Så må du selv vælge om du beholder nødderne og chokolade i også Bollerne kan med fordel fryses ned. Bollerne kan også laves på en stor bradepande. Her bliver de mere runde, fordi der er mere plads imellem dem.
Tilberedning
Opløs gæren i mælken.
50 g Gær, 2,5 dl Mælk
Tilsæt nu sukker, appelsinsaft, appelsinskal og æg.
50 g Sukker, 1 Skal og saft af en appelsin, 1 Æg
Bland mel, stødt kardemomme, kanel og salt i en skål.
2 tsk Stødt kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 500 g Hvedemel, 10 g Salt
Skær smørret ud i små firkanter.
100 g Blødt smør
Tænd røremaskinen på lav hastighed og tilsæt melblandingen lidt ad gangen.
Når dejen er sammenhængende tilsæt det bløde smør
Skru stille op for hastigheden på røremaskinen, indtil du når fuld styrke.
Ælt dejen til den bliver smidig og glat ca. 10 min.
Bland hasselnøddeflager, mandelsplitter og chokoladeknapper.
75 g Chokoladeknapper, 25 g Hasselnøddeflager, 25 g Mandelsplitter
Når alt dejen sidder fast på krogen tilsættes nødde/chokolade blandingen. og det køres hurtigt i dejen.
Lad dejen hæve i 60 min et lunt sted med en fugtigt klæde over.
Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse vendes den ud på et meldrysset bord, her deles dejen i 12 lige store dele (90-100g pr. bolle).
Tag nu en dejklump og vend siderne ind under bollen på midten, så den får en spændstig overflade (se video). Rul dem sidst på bordet så de bliver helt runde.
Placer dem i en bradepande (ca. 39x27 cm). Det er vigtigt, at bollerne ikke rører hinanden, men de skal stå tæt.
Lad bollerne efterhæve i ca. 60 min et lunt sted med et fugtigt klæde over.
Pensel bollerne med et sammenpisket æg.
1 Æg
Drys med perlesukker, hasselnøddeflager og mandelsplitter.
15 g Hasselnøddeflager, 15 g Mandelsplitter, 1 spsk Perlesukker
Bag dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 15-17 min.
Kom vand og sukker i en gryde og kog det hurtigt op, så du får en sukkersirup.
50 g sukker, 35 g vand
Når bollerne er færdige tages de ud og lægges på en rist, her pensles de med sukkersiruppen og der kommes appelsinskal på.
1 Skal fra en appelsin
Lad bollerne køle af på en bagerist.
Bedøm opskriften
Tryk på stjernerne for at give din bedømmelse
Kokkens tips
Tilsæt 75g rosiner i bollerdejen, samme tidspunkt som chokoladen og nødderne. Så må du selv vælge om du beholder nødderne og chokolade i også Bollerne kan med fordel fryses ned. Bollerne kan også laves på en stor bradepande. Her bliver de mere runde, fordi der er mere plads imellem dem.
Tilsæt nu sukker, appelsinsaft, appelsinskal og æg.
50 g Sukker, 1 Skal og saft af en appelsin, 1 Æg
Bland mel, stødt kardemomme, kanel og salt i en skål.
2 tsk Stødt kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 500 g Hvedemel, 10 g Salt
Skær smørret ud i små firkanter.
100 g Blødt smør
Tænd røremaskinen på lav hastighed og tilsæt melblandingen lidt ad gangen.
Når dejen er sammenhængende tilsæt det bløde smør
Skru stille op for hastigheden på røremaskinen, indtil du når fuld styrke.
Ælt dejen til den bliver smidig og glat ca. 10 min.
Bland hasselnøddeflager, mandelsplitter og chokoladeknapper.
75 g Chokoladeknapper, 25 g Hasselnøddeflager, 25 g Mandelsplitter
Når alt dejen sidder fast på krogen tilsættes nødde/chokolade blandingen. og det køres hurtigt i dejen.
Lad dejen hæve i 60 min et lunt sted med en fugtigt klæde over.
Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse vendes den ud på et meldrysset bord, her deles dejen i 12 lige store dele (90-100g pr. bolle).
Tag nu en dejklump og vend siderne ind under bollen på midten, så den får en spændstig overflade (se video). Rul dem sidst på bordet så de bliver helt runde.
Placer dem i en bradepande (ca. 39×27 cm). Det er vigtigt, at bollerne ikke rører hinanden, men de skal stå tæt.
Lad bollerne efterhæve i ca. 60 min et lunt sted med et fugtigt klæde over.
Pensel bollerne med et sammenpisket æg.
1 Æg
Drys med perlesukker, hasselnøddeflager og mandelsplitter.
15 g Hasselnøddeflager, 15 g Mandelsplitter, 1 spsk Perlesukker
Bag dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 15-17 min.
Kom vand og sukker i en gryde og kog det hurtigt op, så du får en sukkersirup.
50 g sukker, 35 g vand
Når bollerne er færdige tages de ud og lægges på en rist, her pensles de med sukkersiruppen og der kommes appelsinskal på.
1 Skal fra en appelsin
Lad bollerne køle af på en bagerist.
Kokkens tips
Tilsæt 75g rosiner i bollerdejen, samme tidspunkt som chokoladen og nødderne. Så må du selv vælge om du beholder nødderne og chokolade i også Bollerne kan med fordel fryses ned. Bollerne kan også laves på en stor bradepande. Her bliver de mere runde, fordi der er mere plads imellem dem.
Ris/ros eller har du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar med hvad du synes!
Lækre svampede juleboller
Med denne opskrift får du vores svar på den perfekte, svampede julebolle! Bollerne smager fantastisk, og så kan de spises som de er. Vi kan dog rigtig godt lide at nyde bollerne med smør på. Det smager bare fantastisk, særligt hvis de er lune om smørret lige smelter lidt.
Bollerne kan sagtens fryses ned og varmes i ovnen, her skal de nok holde sig svampede. Vi håber, at du har lyst til at prøve opskriften på de lækre, svampede boller!
Den gode julesmag med appelsin
Med disse jule boller får du en lækker bolle med en god smag af jul. Bollerne får en dejlig smag af appelsin, som virkelig er dejlig i juletiden. Herhjemme er bollerne et sandt hit til en hyggestund, adventsdag eller andet.
Den gode krydret smag, med et twist fra appelsinen og nødderne, skaber en fantastisk julestemning. Herudover breder der sig en fantastisk duft i hele hjemmet, når bollerne bager i ovnen. I denne opskrift bruger vi hasselnødflager og mandelsplitter, hvilket også bare emmer af jul.
Jule bag – et sandt hit hos børnene
Julebollerne er et sandt hit hos børnene. De passer godt ind i en jule bage dag, hvor børnene også sagtens kan være med i køkkenet, og senere kan i nyde de dejlige lune boller sammen. Disse boller er det perfekte jule bag, fordi de faktisk er nemme at gå til, og så passer de perfekt ind i børnefamilien.
En anden grund til at de er virkelig anvendelige, er at de nemt kan fryses ned og nydes senere i december. Herudover er denne opskrift faktisk en chokoladebolle, men med en ekstra dimension fra julekrydderierne. Derfor er disse boller også nogle, der går lige ind i hjerte hos de mindste.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor længe kan de holde sig?
Julebollerne kan holde sig i ca. 2-3 dage. De er dog bedst, når de er lune.
Kan opskriften fryses ned?
Opskriften kan godt fryses ned
Kan man undlade appelsin?
Du kan sagtens undlade appelsin, hvis du ikke er til det.
Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.
Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.
Efterlad en kommentar