Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Her får du en hjemmelavet kartoffelsalat, der både er nem at lave og med en dejlig cremet dressing - En god gammeldags dansk kartoffelsalat, perfekt som tilbehør til f.eks. grill eller frikadeller til sommer. Har du friske nye kartofler, vil de virkelig få opskriften til at stråle!
❄ Fryseegnet Nej
📆 Holdbarhed 2-3 dage
📦 Opbevaring Køleskab, Lufttæt beholder

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

🍳 Køkkenudstyr du skal bruge
Stor skål
Kartoffelskræller
Gryde
QR Code

Skal du have opskriften med i køkkenet?
Scan QR-koden med dit kamera, for at få den frem på mobilen.

Fik du det brugt? Skriv gerne en kommentar om hvordan du synes det virkede.

Hjemmelavet kold kartoffelsalat
5 fra 5 bedømmelser

Kartoffelsalat

Hjemmelavet kartoffelsalat der både er nem at lave og med en dejlig cremet dressing – En god gammeldags dansk kartoffelsalat, perfekt som tilbehør til f.eks. grill eller frikadeller til sommer.
Antal 4 Personer

(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time

Ingredienser

  • 1,5 kg kartoffel (du skal bruge ca. 1kg skrællet vægt)
  • 1-2 skalotteløg (kan udelades)
  • 100 g mayonnaise (evt. hjemmelavet mayonnaise)
  • 200 g creme fraiche 18%
  • 2 tsk dijonsennep
  • ½ citronsaft
  • 1 tsk sukker
  • 1 bundt purløg
  • salt og peber

Tilberedning
 

  • Sæt en gryde i kog med saltet vand og skræl kartoflerne.
    1,5 kg kartoffel
  • Kog kartoflerne til møre. Du kan tjekke med en kniv, når kartoflerne selv glider af kniven, så er de færdige.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem køle lidt af inden de sættes på køl. Kartoflerne skal være helt køleskabskolde inden de kan bruges til kartoffelsalaten.
  • Pil skalotteløg, og hak løg og purløg fint.
    1-2 skalotteløg, 1 bundt purløg
  • Vend cremefraiche, mayonnaise, dijonsennep, citronsaft, sukker, skalotteløg og purløg sammen, og smag dressingen til med salt og peber.
    100 g mayonnaise, 200 g creme fraiche 18%, 2 tsk dijonsennep, 1/2 citronsaft, 1 tsk sukker, salt og peber
  • Når kartoflerne er helt afkølet (køleskabskolde), skæres de i mundrette tern og vendes forsigtigt i dressingen.
  • Lad gerne den færdige kartoffelsalat hvile i et par timer eller natten over, så kartoflerne får mulighed for at opsuge dressing og smag.

Kokkens tips

  • Hvis ikke du har skalotteløg, kan du også bruge andre løg, vi kan godt lide skalotteløg, da vi synes de har en lækker frisk smag. Men løg kan også helt udelades, hvis man ikke er så meget til det.
  • Brug evt. en hjemmelavet mayonnaise, hvis den lige skal være en tand mere lækker.
  • Hvis du godt kan lide karry, kan du tilføje 1-2 tsk karry til dressingen.

Dine noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?

Klik på stjernene for at bedømme

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar om din oplevelse!

Lækker kold kartoffelsalat til sommeren

Når det er sommer og tid til grill, kan vi ikke komme udenom den elskede klassiker kartoffelsalatten. Her får vores bud på den bedste hjemmelavede kartoffelsalat, der ikke bare smager godt, men samtidig er nem at lave!

Vores version har skalotteløg, da vi synes det giver et dejlig friskt pust til opskriften, og vi synes du skal give det et forsøg! Men du kan selvfølgelig undlade skalotteløg eller skifte dem ud med andre løg hvis du ikke er så meget til det.

Hjemmelavet kold kartoffelsalat

Ingredienserne i vores kartoffelsalat

Nar du laver en opskrift så nem og simpel som kartoffelsalat, så er det vigtigt at du bruger gode råvarer. Når det er simpelt, så betyder råvarer virkelig bare alt.

Kartofler: Er der nye kartofler i sæson, så bruger vi altid dem, da de er små og faste, med en dejlig mild smag. De holder også formen godt når de koges, hvilket man rigtig gerne vil have til en kartoffelsalat. Hvis ikke der er sæson, så er andre faste kartoffelsorter som f.eks. aspargeskartofler et godt bud.

Skalotteløg: Vi bruger skalotteløg da vi synes de giver en fin og mild løgsmag, som ikke er alt for overvældende. Er man ikke så meget til skalotteløg kan de udskiftes med andre løg, eller helt undlades hvis man slet ikke er til løg. Vi kan også finde på at erstatte dem med rødløg hvis der skal godt med smag i kartoffelsalaten.

Mayonnaise: Her er det vigtigt med en god fed mayonnaise, da den binder hele retten sammen og giver den dejlige cremede konsistens, Du kan evt. bruge hjemmelavet mayo hvis du har det derhjemme eller har tiden til at lave det i samme omgang. Pssst… Det er virkelig nemt og tager altså kun ganske få minutter.

Creme fraiche: Her får vi noget friskt og syrligt i dressingen, som kan balancere det fede fra mayonnaisen. Vi bruger ofte 18% creme fraiche, da vi synes den har en god balance mellem fedme og syrlighed, men du kan sagtens bruge en lavere fedtprocent hvis du hellere vil det.

Dijonsennep: En ganske lille smule dijonsennep, der giver en lidt skarp og krydret smag til kartoffelsalaten. Man kan lade være med at putte så meget i, hvis man ønsker en lidt mildere smag, og man kan også bruge andre typer sennep.

Citronsaft: Her er endnu en vigtig ingrediense i kartoffelsalaten, som giver noget friskhed og syre til den ellers lidt tunge og fede dressing. Vi synes det gør en stor forskel at bruge frisk citronsaft, som giver et deligt friskt pust til opskriften.

Sukker: Det er ikke meget der skal til, men en lille smule sukker er med til at runde smagen lidt af og give dressingen en smule sødme, der er med til at fremhæve de andre ingredienser. Du kan også undlade at putte sukker i, men vi synes det giver noget godt til balancen i opskriften.

Purløg: Et must i enhver kartoffelsalat, synes vi i hvert fald. Let og frisk løgsmag og den flotte grønne farve som pynt, det syn vi alle forbinder med en god kartoffelsalat. Har du ikke purløg, kan du også bruge dild eller persille som erstatning. Men purløg er en klar must-have ingrediens hvis du spørger os.

Salt og peber: Som altid, så smager vi lige tingene til med lidt salt og peber. Smag gerne til løbende, særligt hvis dressing eller kartoffelsalat har stået i nogle timer eller natten over, da smagene blander sig og ændrer sig en smule. Vi plejer at smage til lige før servering, så vi er sikre på at smagen sidder lige i skabet!

Kold kartoffelsalat med creme fraiche

Tips til den bedste kartoffelsalat og dressing

Når det kommer til at lave den bedste kartoffelsalat, så får du her et par tips med på vejen. De giver smag og konsistens, så opskriften aldrig skuffer når du serverer den for dine gæster:

Brug faste eller nye kartofler

Vælg en fast kartoffelsort, som kan holde formen efter kogning. Friske/nye kartofler er klart bedst, men hvis du ikke kan skaffe dem, så kan du f.eks. bruge aspargeskartofler.

Husk også at kartoflerne ikke skal koge for længe, så du undgår de bliver bløde og falder fra hinanden når de blandes sammen med dressingen, her skal de gerne kunne holde formen mens de vendes i dressingen.

Lad lige kartoflerne køle af

Før du blander kartofler og dressing sammen, så er det vigtigt at du lader kartoflerne køle helt af, ellers risikerer du at dressingen skiller, hvis du blander varme kartofler og kold dressing. Vi koger dem ofte dagen før og stiller i køleskabet natten over, så kartoflerne er helt køleskabskolde når de blandes med dressingen.

Smag dressingen til med citron eller æblecidereddike

Hemmeligheden bag en god dressing til kartoffelsalat, er at finde en god balance mellem fedmen og syren, vi blandet citronsaft i vores, men du kan også bruge æblecidereddike hvis du gerne vil have en mere frisk og syrlig dressing.

Gode ting tager tid – Lad den trække natten over

Du skal helst lave kartoffelsalaten et par timer før, så den kan nå at trække og suge alt smag til sig, vi laver den ofte dagen i forvejen, så den kan få lav at marinere natten over, og alle smage blandes i salaten.

Husk at smage til

Vi plejer altid at smage kartoffelsalaten til med lidt salt, peber og evt. citronsaft eller sennep, så vi er sikre på at den sidder lige i skabet, her kan man lige justere de sidste detaljer og smagsnuancer, før den serveres for gæsterne.

Særligt efter at have trukket natten over, kan det være en god ide lige at smage til før servering.

Kold kartoffelsalat med creme fraiche

Tilbehør til din kartoffelsalat

Kartoffelsalat passer til virkelig mange ting, og er perfekt tilbehør til så mange gode retter, herunder finder du nogle af vores forslag til hvad du kan servere sammen med din kartoffelsalat:

Danske frikadeller
Klassiske danske frikadeller af god frikadellefars – Her får du opskriften på vores bedste hjemmelavede frikadeller, helt som mor lavede dem.
 Gå til opskrift
Frikadeller opskrift

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange kartofler til kartoffelsalat?

Du skal bruge ca. 200-250 gram kartofler pr. person. Brug gerne små, faste (nye) kartofler, da de holder formen bedre i salaten.

Hvor meget kartoffelsalat pr person?

Du skal regne med ca. 150-200 gram færdig kartoffelsalat pr. person som tilbehør. Tilsæt gerne hakket purløg eller radiser for lidt ekstra farve og smag.

Hvor meget kartoffelsalat til 20 personer?

Til 20 personer skal du bruge ca. 3-4 kg kartoffelsalat. Forbered salaten dagen før, så smagene kan udvikle sig.

Hvor meget kartoffelsalat pr person til buffet?

Til buffet anbefales ca. 100-150 gram kartoffelsalat pr. person. Tilføj forskellige toppings som bacon, kapers eller syltede løg, for variation og flot præsentation i buffetten.

Hvad spiser man til kartoffelsalat?

Kartoffelsalat serveres oftest med grillretter, frikadeller eller pølser. Men prøv også med koldrøget laks eller kylling.

Hvor længe kan kartoffelsalat holde sig i køleskabet?

Kartoffelsalat kan holde sig 2-3 dage i køleskabet. Opbevar i en lufttæt beholder for at bevare friskheden.

Hvor kan man købe dressing til kartoffelsalat?

Selvom der findes færdig dressing til kartoffelsalat der købes (f.eks. K-Salats kartoffelsalatdressing), så ved vi ikke helt hvor, da vi ikke er stødt på den nogen steder. Men det er faktisk virkelig nemt at lave din egen dressing, som også smager mere frisk!

Hvor længe skal kartofler koge til kartoffelsalat?

Kartofler skal koge indtil de er møre, brug en gaffel til at tjekke, at kartoflerne er møre, men stadig faste så de holder formen når de blandes i salaten.

Hvilke kartofler er bedst til kartoffelsalat?

Vi anbefaler altid at bruge faste kartofler til kartoffelsalat, da de holder formen bedst efter kogning. Nye kartofler er perfekte i sæson, men aspargeskartofler eller andre faste sorter fungerer også godt uden for sæsonen.

Kan jeg erstatte mayonnaise i dressingen?

Ja, hvis du ønsker en lettere dressing, kan du erstatte mayonnaise med mere creme fraiche eller skyr. Det vil give en friskere og lettere smag, men du mister noget af den fyldige konsistens, som mayonnaise tilfører.

Kan kartoffelsalaten laves dagen før?

Absolut! Faktisk smager kartoffelsalat ofte endnu bedre, når den har stået på køl og trukket natten over. Kartoflerne får lov til at suge dressingen til sig, og smagene blander sig på den helt rigtige måde.

Kan jeg bruge andre urter end purløg?

Ja, hvis du ikke har purløg, kan du sagtens bruge andre friske urter som dild, persille eller estragon. Dild er især en populær erstatning og giver en frisk og aromatisk smag til kartoffelsalaten.

Hvordan opnår jeg en lettere kartoffelsalat?

Hvis du vil lave en lettere version, kan du reducere mængden af mayonnaise og erstatte noget af creme fraichen med skyr eller græsk yoghurt. Det giver stadig en cremet konsistens, men med færre kalorier og en friskere smag.

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads Lunde - Professionel kok

Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.

Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

2 Kommentarer

5 from 5 votes (3 ratings without comment)

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsbedømmelse




  1. 5 stars
    En meget velsmagende ret som var nem og hurtig og med nyttige tips til tilberedningen.