Du kan tilføje andre smagsgivere, som appelsinsaft, appelsinskal, solbærsaft og andefedt. Her vil rødkålen få en mere julet smag. Du kan med fordel bruge atamon, når du hælder rødkålen på glas. Dette forlænger holdbarheden.
Tilberedning
Skær stokken af rødkålen.
1 kg Rødkål
Snit rødkålen fint. Du kan med fordel bruge et mandolinjern.
Kom det snittede rødkål, ribsgelé, eddike, sukker og salt i en stor gryde. Lad det koge til, at kålen falder sammen.
200 g Ribsgele, 3 dl Eddike, 250 g Sukker, 1 Spsk Salt
Kom stjerneanis, laurbærblade og kanelstænger i gryden. Du kan med foden komme krydderierne i en tepose. På denne måde er de nemme at tage fra rødkålen igen, når det skal serves.
1 Stjerne anis, 3 laurbærblad, 2 kanelstænger
Lad det småsimre i ca. 60 min eller til kålen er mør.
Smag rødkålen til. Brug evt. lidt mere sukker, hvis det er for syrligt og mere eddike, hvis det er for sødt.
Hæld den varme rødkål på de varme, skoldede glas og sæt låget på med det samme. Opbevar i køleskabet, indtil det skal bruges.
Når rødkålen skal serveres, kan du lune det op i en gryde ved lav varme eller i mikrobølgeovnen.
Bedøm opskriften
Tryk på stjernerne for at give din bedømmelse
Kokkens tips
Du kan tilføje andre smagsgivere, som appelsinsaft, appelsinskal, solbærsaft og andefedt. Her vil rødkålen få en mere julet smag. Du kan med fordel bruge atamon, når du hælder rødkålen på glas. Dette forlænger holdbarheden.
Snit rødkålen fint. Du kan med fordel bruge et mandolinjern.
Kom det snittede rødkål, ribsgelé, eddike, sukker og salt i en stor gryde. Lad det koge til, at kålen falder sammen.
200 g Ribsgele, 3 dl Eddike, 250 g Sukker, 1 Spsk Salt
Kom stjerneanis, laurbærblade og kanelstænger i gryden. Du kan med foden komme krydderierne i en tepose. På denne måde er de nemme at tage fra rødkålen igen, når det skal serves.
1 Stjerne anis, 3 laurbærblad, 2 kanelstænger
Lad det småsimre i ca. 60 min eller til kålen er mør.
Smag rødkålen til. Brug evt. lidt mere sukker, hvis det er for syrligt og mere eddike, hvis det er for sødt.
Hæld den varme rødkål på de varme, skoldede glas og sæt låget på med det samme. Opbevar i køleskabet, indtil det skal bruges.
Når rødkålen skal serveres, kan du lune det op i en gryde ved lav varme eller i mikrobølgeovnen.
Kokkens tips
Du kan tilføje andre smagsgivere, som appelsinsaft, appelsinskal, solbærsaft og andefedt. Her vil rødkålen få en mere julet smag. Du kan med fordel bruge atamon, når du hælder rødkålen på glas. Dette forlænger holdbarheden.
Ris/ros eller har du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar med hvad du synes!
Klassisk rødkål med masser af smag
Med denne opskrift får du vores bud på helt klassisk, hjemmelavet rødkål. Det er en opskrift på kogt rødkål, hvor den laves fra bunden og simrer med en række krydderier og naturlige smagsfremhævere. På den måde får du den bedste smag, som slår færdigprodukterne i supermarkedet med længder! Rødkål er ikke svært at lave, og derfor er det ikke her, du skal spare energien. Forberedelsen til klassisk rødkål tager faktisk kun 15 min, og herefter passer rødkålen sig selv i 1 time.
Herhjemme snakker vi tit om farven på rødkål, for selvom det hedder “rødkål”, så er det ikke lavet af rød kål. Farven på kålen er mere i de violette toner, hvilket også gør, at rødkål passer visuelt godt til mange retter.
Julerødkål – en sand klassiker på julebordet
Rødkål og særligt hjemmelavet rødkål hører sig til på et julebord. Denne klassiske opskrift på rødkål kan piftes endnu mere op til jul. Her kan du tilføje flere julesmage, som fremmer smagen af julerødkål. Det gælder f.eks. appelsinsaft, appelsinskal og en smule andefedt, som går utroligt godt sammen med kogt rødkål til jul.
Rødkål som tilbehør
Rødkål er ikke kun dejligt i juletiden. Faktisk kan rødkål nydes hele året rundt! Rødkål passer selvfølgelig godt til traditionelle danske retter som frikadeller, flæskesteg, and, gås og medister. Herudover kan rødkål dog også være superlækkert i mere “moderne” retter. Vi har f.eks. haft stor succes med at bruge klassisk rødkål som topping på gourmethotdogs eller i en burger.
Rødkål laves ved, at man snitter kålen og herefter lader den koge/simre i en syltelage med aromatiske krydderier.
Hvor længe kan hjemmelavet rødkål holde sig?
Rødkål kan holde sig længe, hvis fremgangsmåden har været steril, og der benyttes atamon. Holdbarheden vil under disse omstændigheder være op til 6 måneder. Vi anbefaler altid, at du lugter til og kigger på rødkålen, inden den benyttes.
Hvor meget rødkål beregner man pr. person?
Dette afhænger af, hvad du serverer rødkål til. Vi anbefaler som tommelfingerregel 100 g pr. person. Det er dog bedre at lave for meget end for lidt, da holdbarheden er god.
Hvad kan man bruge rødkål til?
Rødkål er særligt kendt ved julebordet. Herudover passer rødkål også godt til mormorretter som frikadeller, flæskesteg og and. Det er dog også lækkert at bruge rødkål i mere “moderne” retter som gourmethotdogs.
Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.
Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.
Efterlad en kommentar