gløgg

Gløgg – hjemmelavet til juletiden

Hjemmelavet gløgg til juletiden – den bedste opskrift på nem julegløgg med masser af varme og krydderier.
❄ Fryseegnet Ikke afprøvet
📆 Holdbarhed 1-2 måneder
📦 Opbevaring Lufttæt beholder, Stuetemperatur

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

🍳 Køkkenudstyr du skal bruge
Gryde
Sylteglas
Si
QR Code

Skal du have opskriften med i køkkenet?
Scan QR-koden med dit kamera, for at få den frem på mobilen.

Fik du det brugt? Skriv gerne en kommentar om hvordan du synes det virkede.

gløgg
5 fra 2 bedømmelser

Gløgg – hjemmelavet til juletiden

Den bedste, hjemmelavede gløgg med fantastisk smag af julekrydderier
Antal 3 liter

(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Trække tid 1 day
Samlet tid 1 day 25 minutter

Ingredienser
 

Gløggessens:

  • 5 kardemommekapsler
  • 5 peberkorn (Sorte)
  • 5 nelliker (Hele)
  • 4 kanelstænger
  • 3 stjerneanis
  • 1 vaniljestænger
  • 50 g frisk ingefær
  • 2 usprøjtede appelsiner
  • 1 usprøjtede citron
  • 150 g brun farin/mørk muscovadorørsukker
  • 2,5 dl portvin
  • 1 dl klar snaps
  • 1 dl mørk rom

Gløgg:

  • 2,25 l rødvin (3 normalt flasker)
  • 100 g mandelsplitter
  • 200 g rosin
  • 2 usprøjtede appelsiner

Tilberedning
 

Gløggessens:

  • Flæk vaniljestangen, og skrab frøene ud. Kom dem i en gryde sammen med vaniljestangen.
    1 vaniljestænger
  • Skræl appelsinen og citronen med en tynd skræller. Pres derefter saften ud, og kom skræller og saft i gryden.
    2 usprøjtede appelsiner, 1 usprøjtede citron
  • Skræl ingefæren, og skær den i skiver. Kom det i gryden.
    50 g frisk ingefær
  • Kom brun farin/mørk muscovadorørsukker samt alle krydderierne i gryden.
    5 kardemommekapsler, 5 peberkorn, 5 nelliker, 4 kanelstænger, 3 stjerneanis, 150 g brun farin/mørk muscovadorørsukker
  • Tilsæt portvin og sæt gryden over på kogepladen.
    2,5 dl portvin
  • Lad det småsimre i 5 min.
  • Tilsæt snaps og rom, og kom det hele på et patentglas. Lad det stå mørkt og køligt i minimum 24 timer (gerne flere uger).
    1 dl klar snaps, 1 dl mørk rom

Gløgg:

  • Si alle ingredienserne fra essensen, og kom den filtrerede essens i en gryde sammen med rødvin.
    2,25 l rødvin
  • Varm gløggen op til lige under kogepunktet.
  • Tilsæt rosiner og mandelsplitter.
    100 g mandelsplitter, 200 g rosin
  • Skær appelsinerne i skiver, og halver dem. Kom et par skiver i hver glas.
    2 usprøjtede appelsiner
  • Hæld gløggen op. Husk at få både rosiner og mandelsplitter med.

Kokkens tips

Med denne opskrift får du en gløgg med god alkoholstyrke. For en lettere alkoholstyrke, kan du tilpasse alkoholmængden ved at komme mindre rom og snaps i.
 

Dine noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?

Klik på stjernene for at bedømme

Pin Del Print
Ris/ros eller har du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar med hvad du synes!

Gløgg en rigtig juleklassiker 

Gløgg er en rigtig juleklassiker. Traditionen stammer helt tilbage fra 1400-tallet i Tyskland. Her fandt man på at koge rødvin op med julekrydderier i de kolde vintermåneder, og det er med tiden blevet en juletradition i det meste af Nordeuropa. 

I Danmark har vi lånt ordet fra det svenske ‘glögg’, der kommer fra ordet glödgad (brännvin), altså ‘glødet brændevin’. Det er en ret god beskrivelse af den lækre juledrik, der med sin varme vin og krydderier let kan få kinderne til at gløde i den kolde juletid.

I udlandet er du måske særligt stødt på den gamle og traditionsrige drik ‘glühwein’, men selvom man kunne tro det, er det ikke helt det samme som gløgg. Drikkene minder meget om hinanden og er begge varme, krydrede drikke baseret på vin, men da glühwein ikke tilberedes med portvin, snaps eller anden spiritus, er alkoholprocenten mindre. Glühwein serveres heller ikke med rosiner eller mandler og er mindre sød og har en mere markant vinsmag end sin nordiske søsterdrik.

gløgg

Varm og krydret i den kolde tid

Den afholdte juledrik får sin dybde og karakteristiske smag fra en række krydderier, der oftest består af kanel, stjerneanis, kardemomme, appelsin, vanilje og peber. Tilsammen giver disse en krydret, rund og dyb smag, der skaber den perfekte julegløgg. Den krydrede smag giver god varme sammen med vinen og er skøn at servere med æbleskiver eller andre juledelikatesser. Ønsker du at lave drikken helt fra bunden, er det en god ide at starte i god tid. På denne måde får essensen lov til at trække mest mulig smag ud af krydderierne og giver dig en mere fyldig smag i sidste ende. Når du først har lavet essensen, er det dog ikke særlig tidskrævende og kan hurtigt gøres klar til gæsterne.

Gløgg i mange variationer

Over tid har mange lande i Nordeuropa adopteret og tilpasset drikken til deres egne traditioner. I dag findes der mange variationer af gløgg, fra den traditionelle opskrift med rødvin til mere moderne fortolkninger med hvidvin, rosévin eller endda alkoholfri versioner. Der er også mange måder at tilpasse gløgg på, fra valget af vin til de forskellige krydderier og frugter, der kan tilføjes for at skabe en unik smagsoplevelse. Nogle foretrækker en sødere smag, mens andre går efter en mere krydret eller frugtagtig version. Uanset din præference, er det en alsidig og hyggelig drik, der bringer varme og glæde i den kolde vintertid.

gløgg

Et godt og nemt alternativ til købeprodukterne 

Hjemmelavet gløgg er ikke så svært at lave, som man skulle tro, og denne variant overgår i den grad købeprodukterne. Selvom det kan virke fristende at tage den nemme løsning med købeprodukterne, kan det sagtens sagtens betale sig at bruge tiden på den hjemmelavede version. Her får du nemlig en langt bedre smag, og får desuden mulighed for at tilpasse smagen til dine ønsker. Vores opskrift på glögg er nem og egner sig til alle niveauer også hvis du aldrig har prøvet at lave det før. Det er altså bare med at springe ud i det!

Ofte stillede spørgsmål

Hvor stammer gløgg fra?

Gløgg er oprindeligt en tysk opfindelse fra 1400-tallet, hvor man fandt på at varme rødvin og krydderier, som skulle drikkes i de kolde vintermåneder. 

Hvem har lært danskerne at drikke gløgg?

Da gløgg stammer fra Tyskland, er det sandsynligt, at vi har importeret traditionen derfra. 

Hvad er gløgg?

Gløgg er en lun vin tilsat krydderier og med fyld af mandler og rosiner. Traditionelt er drikken lavet af rødvin, men i dag findes også lyse udgaver, som oftest er lavet på hvidvin, og sågar alkoholfri gløgg.

Hvordan laver man gløgg? 

Når du laver gløgg, starter du med at lave en ekstrakt. Herefter tilsætter du rødvin, mens gløggen lunes op. Til sidst tilsættes rosiner og mandler. 

Hvilken vin til gløgg?

Alt efter, om du ønsker en mørk eller lys gløgg skal du bruge rødvin eller hvidvin. Herhjemme bruger vi “billig” vin, men er du stor gløggentusiast, kan du med fordel bruge en vin af lidt bedre kvalitet. 

Kan man lave gløgg til børn?

Gløgg kan godt laves til børn, idet den kan laves alkoholfri. Her skal du lede efter en opskrift med f.eks. æblejuice og julekrydderier. 

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads Lunde - Professionel kok

Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.

Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

2 Kommentarer

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsbedømmelse




  1. Hej,
    Hvor længe kan ekstrakten holde sig i køleskab eller mørk og koldt rum?

    Med venlig hilsen, Cecilie

    • Hej Cecilie
      Jeg ved ikke lige hvor lang tid det kan holde sig, men Det er i hvert fald et godt stykke tid vis det står mørk og ved Kølig😊 men vel tro 6 måneder+