Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.
Varme hveder
(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)
Ingredienser
Dej
- 25 g Gær
- 3 dl Mælk
- 40 g Sukker
- 1 Æg
- 1.5 tsk Stødt kardemomme
- 500 g Hvedemel ( gerne med høj proteinindhold 12%+)
- 10 g Salt
- 100 g Smør
Pensling
- 1 Æg
Tilberedning
- Tag smørret ud af køleskabet en halv time før, så det bliver blødt.100 g Smør
- Lun mælken til 37°C og kom den i rørskålen.3 dl Mælk
- Opløs gæren i mælken.25 g Gær
- Tilsæt sukker, kardemomme og æg.40 g Sukker, 1.5 tsk Stødt kardemomme, 1 Æg
- Tilsæt mel lidt ad gangen, imens der køres på lav hastighed på røremaskinen.500 g Hvedemel
- Når dejen er sammenhængende tilsættes salt og det bølde smør i små stykker.10 g Salt, 100 g Smør
- Kør dejen på høj hastighed, til den bliver smidig og glat (Ca. 10 min ).
- Lad nu dejen hæve i 45 min et lunt sted.
- Form 12 boller og placer dem i en bradepande (39×27). Bollerne må ikke røre hinanden, men de skal stå tæt.
- Lad nu bollerne efterhæve i ca. 45 til 60min. se noter for god tip til efterhæve
- Pisk ægget til pensling og pensel bollerne.1 Æg
- Bag dem i ovnen på 180°C varmluft i ca. 15-17 min
- Lad dem køle af på en bagerist.
- Når hvederne skal spises skæres de over og ristes i ovnen ved 250° overvarme. Rist hvederne til de er gyldne. Alternativt kan hvederne ristes på en brødrister.
Kokkens tips
Dine noter
(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)
Hjemmebagte hveder
Med denne opskrift får du et bud på lækre hjemmelavede hveder. Vi har forsøgt at udvikle opskriften så de gamle smage bibeholdes. Vi mener nemlig, at hvedeknopper er forbundet med gamle traditioner, hvorfor disse smage også gerne skal skinne igennem.
En af de ingredienser, som giver hvederne den dejlige smag er kardemomme. Vi oplever, at nogle ikke er til kardemomme i hvederne, men det gør slet ikke noget, for det kan sagtens undlades i opskriften. Når hvederne bager i ovn breder der sig en fantastisk duft i hele hjemmet, hvilket gør at man rigtig kan dufte, at bededagsferien er på vej.
Varme hveder til store bededag
Lune hveder til store bededag er en gammel tradition. Det at spise varme hveder aftenen før store bededag stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Dengang var hvedeknopper en fin spise, som var velegnet til særlige lejligheder.
I gammel tid måtte man ikke bage før gudstjenesterne var overstået. Dette betød også, at bageren ikke kunne bage i de tidlige morgentimer, hvorfor hvedeknopperne blev lavet dagen før. Her kunne man så købe hvederne aftenen, så de kunne skæres over og ristes dagen efter.
Skikken har herefter ændret sig en smule til, at man i dag spiser hveder den aften, hvor de traditionelt blev bagt. Traditionen med at skære dem og og riste dem har dog holdt ved helt til den dag i dag.
Tilbehør til ristede, varme hvedeknopper
Helt traditionelt spises varme hveder kun med smør. I dag har dette dog ændret sig en del. Vi oplever, at der er mange forskellige måder at spise de varme hveder på i forskellige hjem. Derfor er der heller ikke noget rigtig eller forkert tilbehør til varme hveder.
Vi synes dog at gode marmelader er perfekte til de lune hveder. Herudover passer et godt stykke ost også perfekt til. Hjemme hos os nyder vi hvederne med et pålægsbord, hvor der er alt, hvad hjertet begærer.
Opbevaring og holdbarhed
Hvederne opbevares bedst i en lufttæt beholder i køleskabet. Herudover kan du også sagtens fryse dem ned. Holdbarheden er sammenlignelig med andre boller.
Holdbarheden er ca. to dage i køleskabet. Hveder er dog helt klart bedst, når de er nybagte. Efter nogle dage bliver de hurtigt tørre.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad serveres til varme hveder?
Traditionelt blev hveder nydt med smør på. I dag spises hveder dog med det pålæg eller ost man selv er til.
Hvornår spiser man hveder?
Hveder spises aftenen før store bededag.
Hvad spiser man på hveder?
Forskelligt pålæg og oste.
Hvordan spiser man hveder?
Hvederne ristes inden de nydes med smør på.
Hvordan varmer man hveder i ovnen?
Når hvederne er bagt skæres de over og ristes i ovnen på en bagerist ved høj overvarme.
Grundig gennemgang af opskrift.
Hej Palle
Tusind tak for din feedback.
Vi er glade for at du har haft en god oplevelse med opskriften 😀