Klassiske danske frikadeller af god frikadellefars - Her får du opskriften på vores bedste hjemmelavede frikadeller, helt som mor lavede dem.
Forb. tid 15 minutterminutter
Tilb. tid 15 minutterminutter
Hviletid 30 minutterminutter
Samlet tid 1 timetime
4,75 fra 16 bedømmelser
Ingredienser
500gHakket grisekød(kan du også bruge hakket kalv/flæsk)
1spskGroft Salt
60GHvedemel(Ca. 4 spsk )
2,5dlMælk
1Æg
1løg
1tskstødt peber
Stegning
50gSmør
2spskolie
Kokkens tips
Tip: Hvis du skal lave frikadeller til julebordet, kan du med fordel tilføje en tsk allehånde til opskriften. Tip til stegning: Du kan med fordel have et glas varmt vand til at stå ved siden af. Du kan dyppe skeen, du former dine frikadeller med mellem hver frikadelle. På denne måde er det nemmere at håndtere farten, fordi den ikke klistrer til skeen og dine hænder. Frikadellerne kan med fordel kommes i et ildfast fad efter stegning, så kan de holdes lune i ovnen indtil servering. Frikadellerne kan med fordel fryses. I opskriften kan du også bruge hakket kalv/flæsk.
Tilberedning
Hak løget fint (du kan med fordel bruge en blender/minihakker).
1 løg
Kom det hakket grisekød i en skå sammen med salt.
500 g Hakket grisekød, 1 spsk Groft Salt
Rør farsen til den er sej (ca. 5 min).
Tilsæt ægget og rør det sammen.
1 Æg
Tilsæt løg, mel og peber, hvorefter det røres sammen.
60 G Hvedemel, 1 løg, 1 tsk stødt peber
Tilsæt mælken og rør farsen til en ensartet masse.
2,5 dl Mælk
Sæt farsen på køl i ca 30 min.
Kom olie og smør på en pande og varm det op på mellemhøje varme.
50 g Smør, 2 spsk olie
Form frikadellerne i hånden med en ske.
Steg frikadellerne i ca. 5 min på hver side (afhængig af størrelse).
Bedøm opskriften
Tryk på stjernerne for at give din bedømmelse
Kokkens tips
Tip: Hvis du skal lave frikadeller til julebordet, kan du med fordel tilføje en tsk allehånde til opskriften. Tip til stegning: Du kan med fordel have et glas varmt vand til at stå ved siden af. Du kan dyppe skeen, du former dine frikadeller med mellem hver frikadelle. På denne måde er det nemmere at håndtere farten, fordi den ikke klistrer til skeen og dine hænder. Frikadellerne kan med fordel kommes i et ildfast fad efter stegning, så kan de holdes lune i ovnen indtil servering. Frikadellerne kan med fordel fryses. I opskriften kan du også bruge hakket kalv/flæsk.
Frikadeller er også super, når man har en klat flæskestegssovs i overskud.
Vi må heller ikke glemme frikadellesandwichen, som nok lever lidt i skyggen af ribbens- og bøfsandwich, men virkelig kan noget med de lune deller, hvor saft og fedt næsten kan flyde opad, når man spiser dem.
Når jeg former deller, dypper jeg skeen i stegefedtet – og jeg kan også finde på rent faktisk at stege dem i fedt; ægte oldemor.
Jeg hakker selv en nakkefilet, der egner sig rigtig godt til både frikadeller og karbonader.
Det er en rigtig god opskrift, og med hjemmehakket kød bliver stegeskorpen endnu bedre! Ingen overflødig væske.
Hak løget fint (du kan med fordel bruge en blender/minihakker).
1 løg
Kom det hakket grisekød i en skå sammen med salt.
500 g Hakket grisekød, 1 spsk Groft Salt
Rør farsen til den er sej (ca. 5 min).
Tilsæt ægget og rør det sammen.
1 Æg
Tilsæt løg, mel og peber, hvorefter det røres sammen.
60 G Hvedemel, 1 løg, 1 tsk stødt peber
Tilsæt mælken og rør farsen til en ensartet masse.
2,5 dl Mælk
Sæt farsen på køl i ca 30 min.
Kom olie og smør på en pande og varm det op på mellemhøje varme.
50 g Smør, 2 spsk olie
Form frikadellerne i hånden med en ske.
Steg frikadellerne i ca. 5 min på hver side (afhængig af størrelse).
Kokkens tips
Tip: Hvis du skal lave frikadeller til julebordet, kan du med fordel tilføje en tsk allehånde til opskriften. Tip til stegning: Du kan med fordel have et glas varmt vand til at stå ved siden af. Du kan dyppe skeen, du former dine frikadeller med mellem hver frikadelle. På denne måde er det nemmere at håndtere farten, fordi den ikke klistrer til skeen og dine hænder. Frikadellerne kan med fordel kommes i et ildfast fad efter stegning, så kan de holdes lune i ovnen indtil servering. Frikadellerne kan med fordel fryses. I opskriften kan du også bruge hakket kalv/flæsk.
Ris/ros eller har du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar med hvad du synes!
En gammeldags klassiker i det danske køkken
Her vil vi præsentere jer for en klassiker i det danske køkken! Det er nemlig de lækre saftige frikadeller. Herhjemme er det en ret, vi altid vender tilbage til – og med god grund!
Dansk mad er ofte bundet op på en masse traditioner og mors opskrifter er tit gået i arv. Derfor får du med denne opskrift en gammeldags frikadelle fuld af smag og kærlighed. Herhjemme er frikadeller en af de helt store hit, og vi synes selv, at vi laver verdens bedste frikadeller – dem skal i selvfølgelig ikke snydes for.
Med denne opskrift får du klassiske frikadeller som alle vil elske. Vi synes en frikadelle skal være smagfuld og saftig, det garanterer vi her.
Gode hjemmelavede frikadeller kommer af god frikadellefars
En god klassisk frikadelle fortjener selvfølgelig at blive lavet af de bedste råvarer. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, hvad du kommer i din fars. En klassisk frikadellefars består som regel af god hakket grisekød, løg, æg, mel, mælk og selvfølgelig salt og peber.
Vi laver altid hjemmelavede frikadeller, da vi synes det er her, du virkelig kan få en super kvalitet.
Nøglen til den saftige frikadelle er, at farsen skal være sej. Dette gøres ved, at du rører farsen rigtig godt med salt. Dette medvirker til, at farsen nemmere kan holde på saften og kraften. Herudover er det vigtigt ikke at være for rundhåndet med melet, da det kan udtørre en hjemmelavet fars.
Nemme frikadeller til de travle hverdage
Vi oplever ofte, at mange tror, at frikadeller er kompliceret – og det er de slet ikke! Faktisk er frikadeller en super nem hverdagsret, som er lækker og samtidig lige til at gå til.
Vi laver tit frikadeller, fordi det simpelthen bare er en nem hverdagsret. Udover at være hurtige og nemme at lave, så er frikadeller også fantastiske, fordi de kan laves dagen før og oven i købet også fryses.
Dette betyder, at du kan lave en stor portion og derefter tage op af fryseren, når det lige skal gå lidt hurtigt.’
Tilbehør til frikadeller
Den helt klassiske måde at servere frikadeller på er med sovs og kartofler samt noget surt/sødt.
Herhjemme har vi haft en intern debat om hvilken sovs, der skal serveres til, da vi er født op med to forskellige traditioner. Vi er kommet frem til, at sovsen til frikadeller både kan være en klassisk brun pandesovs, men hvis du gerne vil variere, så kan en lækker persillesovs også gå fantastisk til.
Det er selvfølgelig ikke kun sovsen, som kan varieres. Herhjemme er vi helt vilde med frikadeller, hvilket også betyder, at vi har prøvet en del forskelligt. Hvis vi først holder os til det mere traditionelle, så kan frikadeller også nydes med rødkål på en god skive rugbrød.
Det mere “utraditionelle” er at bruge frikadellerne som fyld i pitabrød – det er altså bare super lækkert! Herudover kan det – særligt om sommeren – være super lækkert at spise de saftige frikadeller med en god kold kartoffelsalat.
Nem og hjemmelavet kartoffelsalat, med lækker cremet dressing – Klassisk kold kartoffelsalat, perfekt som tilbehør til f.eks. grillmad eller frikadeller til sommer.
Frikadeller laves ved, at farsen røres, hvorefter frikadellerne formes og steges på panden.
Hvor længe kan frikadeller holde sig i køleskabet?
Frikadellerne kan ca. holde sig 3-4 dage i køleskab.
Hvor længe skal frikadeller stege?
Det afhænger af størrelse. En lille håndfuld fars skal ca. stege i 10 min (5 min på hver side) ved middelhøj varme.
Hvor meget salt skal der i frikadeller?
Der skal ca. 1 spsk salt i til 500g grisekød.
Hvad spiser man til frikadeller?
Helt klassisk spises frikadeller med kogte hvide kartofler, brun pandesovs og noget surt/sødt. Der er dog utroligt mange måde at nyde frikadeller på.
Hvor kommer frikadeller fra?
Frikadeller er ikke en dansk opfindelse. I andre lande finde der andre former for kødboller, som tilsvarer lidt vores “frikadelle”. Frikadellen er første gang beskrevet i Danmark omkring 1280 i en håndskreven kogebog.
Hvor længe kan frikadeller holde sig i fryseren?
Frikadeller kan ca. holde sig i 3-6 måneder i fryseren.
Hvor lang tid skal frikadeller have i ovnen?
Frikadeller skal brunes af først på panden. Herefter skal de ca. have ti minutter. Vær opmærksom på, at dette afhænger af størrelse.
Hvorfor skal farsen hvile?
Farsen skal hvile, så melen kan nå at absorbere noget af væsken.
Hvorfor skal fars røres med salt?
Fars skal røres med salt for at gøre farsen sej. Dette medvirker til, at farsen nemmere kan holde på saften, hvilket betyder, at dine frikadeller ikke bliver tørre.
Hvad rører man fars med?
Fars kan røres på forskellige måder. Hvis du rører din fars i hånden, anbefaler vi, at du bruger en god solid ske af en rimelig størrelse.
Hvilken krog til at røre fars?
Hvis du rører din fars på maskine, anbefaler vi at du bruger K-spaden.
Hvorfor hedder det en frikadelle?
Ordet frikadelle er faktisk en fortyskning af det italienske ord; frittatella, som betyder stegt/ristet kød.
Hvad er forskellen på karbonader og frikadeller?
Den helt store forskel på karbonader og frikadeller er at karbonaden er paneret. Herudover kommes der ikke mel, æg og mælk i de fleste opskrifter på karbonader.
Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.
Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.
Frikadeller er også super, når man har en klat flæskestegssovs i overskud.
Vi må heller ikke glemme frikadellesandwichen, som nok lever lidt i skyggen af ribbens- og bøfsandwich, men virkelig kan noget med de lune deller, hvor saft og fedt næsten kan flyde opad, når man spiser dem.
Når jeg former deller, dypper jeg skeen i stegefedtet – og jeg kan også finde på rent faktisk at stege dem i fedt; ægte oldemor.
Fantastisk god smag! De bedste “dunser” jeg nogensinde har lavet.
Tak for opskriften!
Jeg hakker selv en nakkefilet, der egner sig rigtig godt til både frikadeller og karbonader.
Det er en rigtig god opskrift, og med hjemmehakket kød bliver stegeskorpen endnu bedre! Ingen overflødig væske.
Efterlad en kommentar