Waldorffsalat

Waldorfsalat

Nem opskrift på den klassiske salat med blegselleri, valnødder og vindruer.
❄ Fryseegnet Nej
📆 Holdbarhed 2-3 dage
📦 Opbevaring Køleskab, Lufttæt beholder

Holdbarhed og opbevaring er vejledende.
Tjek altid din mad, før du spiser.

QR Code

Skal du have opskriften med i køkkenet?
Scan QR-koden med dit kamera, for at få den frem på mobilen.

Fik du det brugt? Skriv gerne en kommentar om hvordan du synes det virkede.

Waldorffsalat
5 fra 5 bedømmelser

Waldorfsalat

Nem opskrift på den klassiske salat med blegselleri, valnødder og vindruer
Antal 4 personer

(Vær opmærksom på tilberedningstid og bageforme hvis du justerer)

Forb. tid 25 minutter
Samlet tid 25 minutter

Ingredienser

  • 100 g piskefløde
  • 200 g cremefraiche 18 %
  • 1 citron (saften)
  • 1 spsk sukker
  • 2 æbler
  • 4 stilke blegselleri
  • 300 g vindruer (uden sten)
  • 75 g valnødder
  • salt og peber (til tilsmagning)

Tilberedning
 

  • Kom fløde, sukker og citronsaft i en stor skål.
    100 g piskefløde, 1 citron, 1 spsk sukker
  • Pisk det sammen, til det bliver tykt. Konsistensen skal være som en tykkere creme.
  • Tilsæt cremefraiche, og bland det hele sammen.
    200 g cremefraiche 18 %
  • Skær blegselleri i tynde strimler.
    4 stilke blegselleri
  • Skær vindruerne i halve.
    300 g vindruer
  • Skær æblerne i små tern.
    2 æbler
  • Hak valnødderne groft.
    75 g valnødder
  • Bland det hele sammen, og smag til med salt og peber.
    Gem evt. lidt af valnødderne, vindruerne og blegsellerien til pynt.
    salt og peber

Kokkens tips

Du kan evt. erstatte fløden med mayonnaise. 
Denne salat kan med fordel laves dagen før. 

Dine noter

(Pssst… Kun du kan læse dine noter, de gemmes på den enhed du skriver dem ned, og kommer med på print)

Hvad synes du om opskriften?

Klik på stjernene for at bedømme

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Vi ville blive enormt glade hvis du efterlod en kommentar om din oplevelse!

Waldorfsalat: en historisk klassiker

Waldorfsalat er en traditionsrig klassiker helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, og den er fortsat elsket af mange. Kendetegnet ved sin unikke sammensætning af cremede og friske, sprøde ingredienser, er denne salat et festligt tilbehør, der passer til både store og små anledninger. Den er både lækker og let at tilberede – kort sagt det oplagte tilbehør, hvis du vil imponere uden besvær.

Det skal du bruge

Nøglen til en fremragende waldorfsalat ligger i valget af ingredienser. Her er en oversigt over, hvad du skal bruge, og hvordan hver ingrediens bidrager til den samlede smagsoplevelse:

  • Piskefløde og cremefraiche: Disse to ingredienser tilføjer en cremet, luksuriøs tekstur til salaten, som balancerer de knasende elementer perfekt.
  • Citron (saften): Tilføjer en frisk, syrlig smag, der løfter de øvrige smage og skaber balance i retten.
  • Sukker: En smule sødme for at komplementere citronens syrlighed og fremhæve frugternes naturlige sukker.
  • Æbler: Bidrager med en sød og syrlig smag samt en dejlig, knasende tekstur. Vælg gerne sprøde sorter for det bedste resultat.
  • Blegselleri: Tilføjer en frisk, let bitter smag og en knasende tekstur, som komplementerer de søde elementer.
  • Vindruer (uden sten): Sødmen og saftigheden fra vindruerne tilfører en dejlig kontrast til citronens syrlighed og de øvrige teksturer.
  • Valnødder: Introducerer en rund, jordnær smag og en ekstra dimension af knas.
  • Salt og peber: Bruges med måde til at fremhæve alle smagene og tilføje dybde til retten.

Waldorfsalatens oprindelse strækker sig tilbage til New York i slutningen af 1800-tallet, hvor den blev et stort hit. Traditionelt serveret som en festret, er dens popularitet vokset, og den nydes nu ved mange forskellige lejligheder. Denne opskrift holder sig tæt til de klassiske rødder men med plads til personlig tilpasning.

Waldorfsalat

Serveringsforslag og tilbehør

Waldorfsalat er utroligt alsidig og kan serveres som en elegant forret, en del af en buffet.

  • Vilde simreretter: Waldorfsalat gør sig særligt godt sammen med vildt i efteråret, fx en rådyrsteg eller lignende, men kan også serveres til en simreret (med eller uden kød), fx boef bourguignon.
  • Nøddebrød: Et rustikt nøddebrød kan tilføje en ekstra dimension til måltidet, hvor brødets nøddeagtige smag komplementerer valnødderne i salaten.
  • Ostebræt: En variation af oste, især dem med en mild til medium styrke, kan være et fantastisk match til Waldorfsalatens friske og cremede smagsnoter.

Præsentationen kan gøres ekstra indbydende ved at anrette salaten på et smukt fad, pyntet med et par hele valnødder og et par overskydende blade blegselleri og vindruer farve og friskhed. Du kan også servere salaten med et udvalg af brød, såsom et rustikt landbrød eller nogle sprøde brødcroutoner, der tilføjer en ekstra tekstur.

Waldorfsalat

Fra hotelhit til alsidig favorit

Waldorfsalat har en fascinerende historie, der tager os tilbage til New York i slutningen af det 19. århundrede. Den blev første gang tilberedt til en velgørenhedsbegivenhed på det prestigefyldte Waldorf-Astoria Hotel i 1896. Salaten blev oprindeligt skabt af hotellets maitre d’hôtel, Oscar Tschirky, som ikke var kok, men alligevel har bidraget til mange af hotellets oprindelige opskrifter. Den oprindelige version af salaten var meget enklere end den version, vi kender i dag, og bestod kun af æbler, selleri og mayonnaise.

Over tid er opskriften blevet tilpasset og udvidet med ingredienser som nødder og vindruer, hvilket har bidraget til dens popularitet og status som en klassiker inden for salater. Waldorfsalatens tidløse appel skyldes dens enkle elegance og den perfekte balance mellem søde, knasende og cremede teksturer.

Variationer af waldorfsalat

Selvom klassikeren med æble, selleri og valnødder er en sikker vinder, kan du sagtens eksperimentere med ingredienserne, hvis du ønsker at sætte dit eget twist på salaten. For et moderne take, kan du overveje at tilføje andre frugter, såsom pærer for en ekstra sødme, eller bruge græsk yoghurt i stedet for piskefløde for en lettere version. Du kan også eksperimentere med forskellige typer nødder, såsom pecannødder, for en anderledes smag. Kort sagt: det er kun din egen fantasi, der sætter grænser. Og med fløde, frugt og nødder kan man aldrig gå helt galt i byen.

En favorit i vinteren men nyd den hele året

Selvom waldorfsalat kan nydes året rundt, er den særligt populær i efteråret og vintermånederne, hvor dens ingredienser er i sæson. Dette gør den til en ideel ret for festlige sammenkomster i løbet af disse måneder. Det er også typisk her, vi serverer mere tunge retter, som langtidsbraiseret kød, stuvninger og andre simreretter, hvor salaten kan være en frisk tilføjelse på bordet. Med det sagt er der intet i vejen for, at du sætter waldorfsalaten på bordet i sommeren. Frugternes friskhed kombineret med fløde og nødder gør nemlig, at den egner sig godt til ethvert bord.

Waldorfsalat

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge en anden type nødder?

Ja, du kan sagtens eksperimentere med forskellige typer nødder, fx pecannødder eller mandler, for en variation i smag og tekstur.

Er der en lettere version af waldorfsalat?

Absolut, prøv at erstatte piskefløden med græsk yoghurt for en friskere og lettere version.

Kan jeg bruge bladselleri i stedet for blegselleri?

Blegselleri, eller stangselleri, er en form for bladselleri med tykke, sprøde og blege stilke, der er fremkommet under en særlig dyrkningsmetode. De er milde i smagen og ideelle til snacks og madlavning. Bladselleri har aromatiske blade og tynde øvre stængler og er kraftigere i smagen.

Du kan godt bruge bladselleri i stedet for blegselleri i opskrifter, hvor teksturen ikke er afgørende. Men da bladselleri kan være mindre sprød end blegselleri, og dens smag mere fremtrædende, er det vigtigt at justere mængden.

I waldorfsalat er det bedst at bruge blegselleri, hvis du vil være sikker på en sprød konsistens.

Kan jeg forberede waldorfsalat i forvejen?

Ja, du kan forberede de fleste komponenter i forvejen, men vent med at blande dem sammen indtil lige før servering for at bevare friskheden og knasende tekstur.

Hvilke æbler er bedst til waldorfsalat?

Sprøde og let syrlige æbler som Granny Smith eller Pink Lady er ideelle, da de tilfører en god balance af sødme og syrlighed samt en fast tekstur.

Del opskriften med nogen du holder af
Mads Lunde - Professionel kok
Mads Lunde - Professionel kok

Mads er professionel kok, med stor passion for mad! Når han ikke står i køkkenet på Ny Hattenæs i Silkeborg, udvikler han retter og opskrifter her til Gastry og giver gerne et par kokketips med på vejen.

Gå på opdagelse her på siden og se alle de spændende opskrifter Mads har lavet, eller klik på Instagram-ikonet for at gå til Mads' egen IG-profil for at følge med.

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsbedømmelse